Šta da radite sa čokoladom koja "pobijeli"

Radiosarajevo.ba
Šta da radite sa čokoladom koja "pobijeli"
Svakome se desilo da otvori čokoladu kojoj je površina "pobijelila". To se dešava kada nije pravilno skladištena. Ipak, i takva čokolada može da se iskoristi.

Bjelina na površini može da se formira kada čokolada, dok je uskladištena, smekša toliko da se kristali kakao putera otope, a molekuli masnoće izbiju na površinu i formiraju nove kristale.

Čokolada može i da se „ušećeri“, što se dešava kada se voda ili vlaga probiju kroz ambalažu i razlože dio šećera iz čokolade. Kada voda ispari, fini sloj šećera ostane na površini.

Dobra vijest je što čak i takva, čokolada nije uništena, ali ne može da se koristi kao ranije. Ako se pravi neki sos ili fil sa njom, bijeli sloj (bilo da je od masti ili šećera) će se ponovo pojaviti.

Međutim, može da se koristi za pečenje kolača kao dodatak tijestu. Iz Cook's Illustrated kažu da može slobodno i da se jede, ali da će možda oni sa istančanijim ukusom, ipak, osjetiti razliku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije