Sedam dijelova tijela bez kojih možete živjeti

Radiosarajevo.ba
Sedam dijelova tijela bez kojih možete živjeti
Neki dijelovi našega tijela nužniji su od drugih, ali bez nekih možemo živjeti i to sasvim normalno.

Otkrivamo vam sedam unutrašnjih organa bez kojih možemo živjeti, piše Medical Daily.

Plućno krilo 

Pomislili biste da ako naše tijelo ima dva ista organa, onda nam zaista i trebaju? To baš i nije tako. Ljudsko tijelo pohranjuje rezerve zraka i zato može živjeti bez jednog plućnog krila. Osobi kojoj se odstrani jedno plućno krilo i dalje ostaje kapacitet pluća od 70 do 80 posto.

Bubreg

Bubrezi filtriraju našu krv, a i jedan je dovoljan da se ta zadaća efektivno obavlja. Nebitno jeste li donirali bubreg ili je izvađen zbog medicinskih razloga, život sa samo jednim bubregom i dalje može biti normalan i zdrav. Postoje dugoročni rizici da će se bubregu umanjiti funkcija, jer samostalno obavlja posao za inače dva organa. Može se pojaviti i problem povišenog krvnog pritiska. Ipak, ako se ne pojave spomenuti problem, za život s jednim bubregom nećete trebati niti promijeniti dijetu.

Želudac i tanko crijevo 

Želudac se može odstraniti te nakon toga i dalje normalno živjeti. Ljekari će, umjesto na grlo, jednjak spojiti direktno na tanko crijevo. Nakon oporavka pacijentu su dozvoljene manje porcije jela te uzimanje dodataka prehrani za veću apsorpciju vitamina. Sličan je postupak i kod odstranjivanja tankog crijeva.

Debelo crijevo

U slučaju odstranjivanja debelog crijeva pacijent dobiva stomu ili vanjsku vrećicu koja sakuplja stolicu. Budući da stolica više neće moći prolaziti kroz crijevo do anusa, ugrađuje se stoma na trbuh. 

Intimni dijelovi tijela

Muškarci kojima je dijagnosticiran rak testisa ili ženama koje boluju od raka maternice, moguće je izvaditi te organe bez dugotrajnih posljedica. Neke žene rađaju se bez dijelova vagine ili reproduktivnog sustava. Zbog toga zna izostati menstruacija te zato žene ne mogu nikada ostati trudne. Jedan muškarac rođen bez penisa većinu života proveo je normalno, a bio je intiman s nekolicinom žena, samo ne na klasičnan način penetracije.

Štitnjača

Smještena je u vratu i zaslužna za ispravan rast, razvoj, metabolizam i ostale tjelesne funkcije. Osobe kojima se odstrani štitnjača propisuje se uzimanje hormona štitnjače, ali mogu nastaviti živjeti normalnim životom.

Slezena

Slezenu je potrebno odstraniti dođe li do puknuća. Ipak, to i nije toliki problem, jer će drugi tjelesni organi preuzeti njezinu nekadašnju funkciju. Slezena štiti od infekcija pa je pacijent podložniji bolestima, posebice odmah nakon operacije. Cijepiva, poput onih protiv gripe, mogla bi pomoći u ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije