Savjeti za pravilno nanošenje olovke za usne

Radiosarajevo.ba
Savjeti za pravilno nanošenje olovke za usne
Arhiv / Ilustracija
Olovke za usne neizostavni su pribor koji bi se trebao naći u svakoj kozmetičkoj torbici. No najčešće pogreške radimo kada treba nanijeti olovku na usne. Ili je boja pretamna ili je linija prilikom iscrtavanja rubova predebela.

To znači samo jedno, a to je da nam usne zasigurno tako neće izgledati lijepo niti privlačno.

Da bismo postigli lijepe i pune usnice, prvenstveno je bitno da prije nanošenja olovke stavimo puder. Dovoljno ga je lagano utapkati na područje usana te ukloniti višak maramicom. Dobra podloga je vrlo bitna jer njome produljujemo vijek trajanja šminke na licu.

Prije nanošenja olovke, važno je da bude dobro zašiljena, no ne previše. Oštri vrh možemo ukloniti tako da lagano prođemo po ruci nekoliko puta s njime. Tako će omekšati, a linije će izgledati prirodnije.

Kako biste pravilno nanijeli olovku, usta trebaju biti zatvorena i opuštena. Time ćete spriječiti skupljanje viška olovke u malim linijama usana. Uvijek koristite olovku boje ruža, a ako je ruž tamniji, nećete pogriješiti stavite li za nijansu tamniju olovku. Njome ćete “uokviriti” rubove usana, a ruž će izgledati senzualnije.

Nanosite olovku od sredine usana prema uglovima. Takav način nanošenja je najlakši jer možemo biti sigurni da takvim potezima nećemo praviti velike greške. Želite li uvećati usne, liniju olovkom povucite iznad prirodnog ruba usana, a želite li ih smanjiti, potrebno je iscrtati rub ispod prirodnog ruba usana.

Imate li tanje usne, savjetujemo da koristite one olovke sa svijetlijim tonovima. Tamnije bi mogle djelovati zatvoreno i tako još više vizualno smanjiti usne. Pripazite na to da se olovka stopi s usnama jer time make up ostaje dugotrajniji, piše Savjetnica.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije