Sad je idealno vrijeme: Kako se izboriti sa salom na trbuhu?

Radiosarajevo.ba
Sad je idealno vrijeme: Kako se izboriti sa salom na trbuhu?
/ Do ravnog stomaka vodi upornost
Ako vas pomalo grize savjest zbog svih onih zalogaja koje ste pojeli tokom praznika, sada je pravo vrijeme da započnete s programom povratka u formu. 

Prošle su sve decembarske i januarske proslave, dani su sve duži, a proljeće će za tili čas zakucati na naša vrata.  Vremena imate dovoljno da vaš program skidanja nepotrebnih masnih naslaga bude takav da ga praktično i nećete osjetiti. 

Ako je vaš cilj ravan trbuh, onda mu morate pristupiti strateški, jer dugotrajno  ili mukotrpno vježbanje nije garancija da ćete to postići.

Ravan trbuh je, rekli bismo, 80 % prehrane, a 20 % vježbanja, a od tih 20 % je  samo 10 % izvođenja trbušnjaka.

To znači da salo sa stomaka ne možemo skinuti samo radeći trbušnjake! Tu dolazimo do pravilne prehrane i kardio treninga.

Za početak, salo na trbuhu se uglavnom sastoji od rafiniranog šećera, prerađene i masne hrane, alkohola i hrane koja sadrži previše soli. Naš organizam jednostavno gubi bitku u borbi s tim namirnicama i zato ih je potrebno izbjegavati.

A sada dobra vijest

Hrana koju unosite u vaš organizam mora biti kvalitetna, no i kvalitetno raspoređena, dakle nećete jesti manje, nego više. Preporučljivo je unijeti 3 glavna obroka kroz dan i 2 manja međuobroka.

Manjim i kvalitetnijim obrocima održavamo naš organizam sitim kroz dan, a tu je posebno važan i doručak, koji nam pruža energiju. Ovakvim načinom prehrane isto tako sprječavamo kasno prejedanje, koje je i jedan od većih krivaca za salo na trbuhu.

Doručak bi trebao biti obilan. Priuštite si dovoljno ugljikohidrata i proteina te doručak pojedite u sat vremena nakon buđenja, a sve to možete zaliti i čašom mlijeka s malo masnoće.  

Za međuobrok pojedite nešto masno, najbolje šačicu badema ili neslanog kikirikija.

Zatim za ručak ponovite kombinaciju proteina i ugljikohidrata, no onih dobrih ugljikohidrata, npr. kuhanog krompira.

Slijedi još jedan međuobrok, a to može biti voćka, integralni krekeri ili povrće.

Večera  treba biti lagana, a vrlo dobro je tada kombinirati proteine i masti. Npr. dobar je posni sir s maslinovim uljem, zelena salata s tunom i slično.

Zlatna pravila za prehranu:

  • Uvijek doručkujte.
  • Poželjna je kombinacija proteina i ugljikohidrata, kao i proteina i masti. Ugljikohidrate i masti nije dobro kombinirati, pogotovo ako su to namirnice kao što je krompir i ulje (pomfrit).
  • Voće nemojte jesti prekasno i nemojte ga previše kombinirati s drugim namirnicama. Dobra kombinacija voća je ona s vodom i zelenim lisnatim povrćem, a nemojte u mješavinu (smoothie) dodavati povrće koje sadrži škrob.
  • Priuštite si dan za varanje. Jedan dan u tjednu možete pojesti obrok, koji ne spada pod zdravu prehranu, neće vam naškoditi.
  • Izmjerite vaš struk i pratite rezultate. Mjerenje na vagi često nas može prevariti, jer ona ipak ne zna koliko kila čine mišići, a koliko salo. Mjerenjem struka najbolje ćete prepoznati rezultate. Neće škoditi ni da se uslikate, pa ponovite slikanje nakon nekog vremena te zatim promotrite napredak.

Vježbanje – stotine trbušnjaka ili ne?

Kada smo regulirali prehranu, vježbanjem ćemo ubrzati skidanje sala na trbuhu i oblikovati tijelo. Budite umjereni,  vježbajte nekoliko puta sedmično, ali ne izostavljajte vježbanje s laganim tegovima, jer će ono pomoći topljenju masti.

Primjer vježbanja mogao bi biti da se dobro istegnete, zagrijete 10-15 minuta na traci ili orbitreku, zatim napravite nekoliko ponavljajućih serija s tegovima, te na kraju dodajte intenzivni kardio trening. I nikako ne zaboravite još jedno istezanje na kraju treninga.

I za kraj, trbušnjaci. Za početak ih radite u umjerenim količinama, a kada skinete salo s trbuha, pojačajte izvođenje trbušnjaka, dok ne dođete do oblika kojeg ste tako dugo željeli. U slučaju da ne želite odlaziti u teretanu, trening možete raditi i kod kuće.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije