Roditelji na pogrešan način razgovaraju s djecom o ishrani i tijelu

Radiosarajevo.ba
Roditelji na pogrešan način razgovaraju s djecom o ishrani i tijelu
Arhiv / Ilustracija
Nedavno je objavljeno istraživanje o tome kako roditelji djeci nanose više štete nego koristi u njihovim pokušajima da izgrade zdrav odnos s hranom.

Iako stručnjaci preporučuju razgovaranje s djecom o ishrani i tijelu, roditelji to obično čine na pogrešan način, piše Huffington Post.

American Academy of Pediatrics je objavila nove smjernice kako bi pomogla roditeljima da savjetuju djecu. Smjernice su slijedeće:

Nikada ne podstičite dijetu: Istraživanja su pokazala da djevojčice i djevojke koje su bile na dijeti u devetom razredu imaju tri puta veći rizik od pretilosti u srednjoj školi, nego djevojke i djevojčice koje uopće nisu bile na dijetama.

Ne komentirajte težinu: Djeca koja su pod stalnim pritiskom roditelja češće se upuštaju u rizične dijete i nezdrava ponašanja. Također, imaju veći rizik od poremećaja u ishrani.

Jedite zajedno: Zajednički obroci ne smanjuju stope pretilosti, ali uveliko poboljšavaju odnos prema hrani. Istraživanje je pokazalo da porodice koje zajedno jedu sedam ili više obroka sedmično, jedu puno više voća i povrća nego one koje jedu odvojeno.

Vježbajte skupa: Ohrabrujte vašu djecu da vode računa o svom tijelu kroz redovno vježbanje. Preporučuje se da skupa vozite bicikl, planinarite i sl. Ovo ne samo da će pomoći djeci da bude zdraviji i ima veće samopouzdanje, već će vas i dodatno zbližiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije