Riješite se stresa u samo pet koraka

Radiosarajevo.ba
Riješite se stresa u samo pet koraka
Pixabay / Ilustracija
Pet jednostavnih koraka koji vas neće koštati ništa, a mogu vam pomoći da ponovo prodišete u prenatrpanom dnevnom rasporedu.

Većina ljudi ne živi u suglasju sa svojim tijelom niti osluškuje svoj organizam kako bi shvatili što im stres čini. Morate shvatiti svoje tijelo, um i duh kako biste mogli razumjeti kakvu vam štetu nanosi svakodnevna napetost. 

Posegnite za hranom koja obiluje vitaminom C, poput limuna, narandže ili kivija.

Vitamin C omogućuje tijelu da se brže riješi hormona stresa, kortizola, koji povisuje šećer u krvi. Vitamin C regulira kortizol i sprečava rast krvnog pritiska kao odgovor u stresnim situacijama.

Također opušta i sam predah uz šoljicu čaja, a ako odaberete crni dobit ćete dozu flavonoida koji će ublažiti učinak stresnih hormona na živčani sistem. No kako crni čaj sadrži i kofein, ne pijte ga više od dvije šoljice, kaže dr. Oz.

Treći korak dr. Oza uključuje zdrave grickalice. Uzmite šačicu pistacija jer će u trenucima stresa smanjiti njegove štetne učinke. Pistacije imaju najmanje kalorija i najmanje masti, a najviše vlakana među oraščićima. Puni su hranjivih tvari koje sprečavaju bolesti srca, snižavaju holesterol i otkucaje srca te sprečavaju oštećivanje stanica. 

Odlična je metoda za opuštanje masaža uha i čela. Stara kineska vještina akupresure poučava da možemo otjerati napetost i masiranjem ušne školjke. Pritisnite lagano palcem i kažiprstom ušnu resicu i masirajte je kao da je trljate između dva prsta. Nastavite jednako masirati ostatak uha odozdo prema ušnom vrhu, a potom prema dolje. Radite tako minutu do dvije.

I između obrva je akupresurna tačka koju želite masirati za opuštanje. Ta je tačka povezana s malom endokrinom žlijezdom odgovornom za proizvodnju melatonina. Započnite s laganim pritiskom tačno između obrva, a zatim krenite prema sredini čela. Možete masirati i naprijed-nazad ili duž obrva. 

Jedan od najučinkovitijih načina opuštanja je vježba disanja. Disanje ima dvostruku funkciju. Prva je dopremanje kisika krvotokom do svake stanice u tijelu, a druga je eliminacija štetnih produkata. Zato posebno u trenucima stresa treba udahnuti punim plućima, zadržati nekoliko sekundi, pa izdahnuti do kraja. Nakon nekoliko minuta disanja osjećat ćete se bolje. 

Sve od preporučenih koraka dr. Oza možete obaviti u manje od pet minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije