Recept: Marinirani patlidžan s roštilja

Radiosarajevo.ba
Recept: Marinirani patlidžan s roštilja
Foto: Ljepota i zdravlje / Slasni marinirani patlidžan na roštilju

Patlidžan je povrće koje ima nizak udio ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima minimalno kalorija. Upravo zbog toga je efikasna namirnica u regulaciji tjelesne težine.

Bogat je vlaknima zbog čega osoba dobiva osjećaj sitosti, a klorogenična kiselina koja je prisutna u plodu može doprinijeti smanjenju masnih naslaga.

Kako je još vrijeme kada se može roštiljati, mi vam donosimo odličan recept Ljepote i zdravlja za marinirani patlidžan na roštilju.

Sastojci:

4 srednje velika patlidžana
so
maslinovo ulje za premazivanje ploški patlidžana
sok od 1 limuna
mljeveni biber
5 čehna bijelog luka
2 kašičice majčine dušice
100 ml maslinovog ulja

Priprema:

Patlidžane narežite na ploške debljine otprilike 1 cm, posolite ih i pustite da odstoje 30-ak minuta da puste vodu. Potom ih operite, osušite papirnim salvetama i s jedne strane namažite ih uljem. Namazanu stranu stavite na rešetku roštilja i na umjerenoj vatri pecite pet minuta.

Ploške i odozgo namažite uljem, okrenite i pecite i s druge strane. Sok od limuna izmiješajte sa solju, biberom, protisnutim bijelim lukom, majčinom dušicom i maslinovim uljem.

Ostavite pečeni patlidžan da se ohladi. Zatim ga slažite u staklenku s poklopcem prelivajući ga pripremljenom marinadom. Posudu zatvorite i ostavite neko vrijeme u frižideru. Pečene patlidžane poslužite uz prepečeni hljeb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije