Promijenite život: Uz ove lagane korake postanite fit i zdravi

Radiosarajevo.ba
Promijenite život: Uz ove lagane korake postanite fit i zdravi
Pixabay / Ilustracija
Postaviti novi životni stil može biti pomalo obeshrabrujuće.

Piše: Minja Huseinović, fitness trenerica na svom blogu

Često pričam sa ženama i muškarcima koji imaju prepreku u glavi i zaista ne znaju kako da počnu, ili ponekad kako da nastave da se pridržavaju zdravih životnih navika. Tako da sam danas poželjela da pričam o tome kako razbiti ove promjene u male korake.

Usavršite tehniku čučnjeva i radite ih svugdje

Nemojte tračiti one minute kada čekate. Naučite kako da radite savršene čučnjeve i počinte ih raditi bilo gdje kada imate slobodno vrijeme. Perete zube? Uradite nekoliko čučnjeva. Sušite kosu? Uradite usput par čučnjeva. Ako osjećate da ste hrabri, uradite ih u kancelariji kao način da podstaknete protok krvi nakon sjedenja ili pak kada odete u toilet dok perete ruke.

Sjedite na lopti za pilates

Da bi ste zadržali balans na lopti za vježbanje, veća je vjerovatnoća da će te zauzeti bolje držanje tijela. Kako sjedenje na ovoj lopti nije stabilno kao na stolici, ono zahtjeva mnogo rada vaših trbušnih mišića! Tokom vremena, jači trbušni mišići mogu smanjiti bol u donjim leđima. Samo se pobrinte da tokom dana održavate dobro držanje i da se ne grbite i ne krivite!

Rastežite se svaki dan

Dobro rastezanje može pomoći boljem protoku krvi kroz kompletno tijelo, zbog čega ćete se osjećati budnim. Također može pomaže oko bolje kordinacije mišića, opsega kretanja i oslobađanja od tenzije. Izuzetno je lako da uberete plodove vašeg istezanja ukoliko to činite svakodnevno, zbog toga je toliko važno da nađete vremena za to, čak i danima kojim odmarate.

Budite kretivini u danima kada odmarate

Čitav vikend proveden ispred televizije nije dobar za vas. Ne kažem da trebate odustati od gledanja televizije, ali ne dozvolite da to bude JEDINA stvar koju radite tokom vaših dragocjenih slobodnih dana. Umjesto toga, potražite zabavn način da izađete napolje i budete aktivni. U ovim zimskim danima idite na skijanje ili planinarenje. Provodite vrijeme sa prijateljima tako što ćete organizovati društveno-sportsku aktivnost, umjesto otići na kafu ili ručak. Na taj način ćete malo više posvetiti vašem tijelu i sasvim sigurno osjećati bolje!

Dodajte više povrća na vaš tanjir

Ako povrće ne zauzima manje od četvrtine prostora na vašem večernjem tanjiru, možda je vrijeme da to ispravite. Povrće vam ozebzbjeđuje vlakna, antioksidanse, vitamin i minerale koji održavaju energiju.
Pokušajte različite metode pripremanja ako smatrate povrće dosadnim!

Jesti za trpezarijskim stolom

Kada ljudi jedu ispred televizije, šanse za pretjerivanjem su veće. Naše omiljene emisije definitivno odvraćaju pažnju toliko da ne shvatimo koliko brzo i koliko količinski jedemo. Sjednemo za trpezarijski stolom bez mogućnosti odvlačenja pažnje pomaže da vježate da ‘jedete sa pažnjom’, te da budete svjesniji osjećaja sitosti i koliko ste zaista pojeli.

Zamjenite bijelu rižu za smeđu

Da bi riža postala čisto bijela ona prolazi mnoge procese, koji također otklanjaju vanjske slojeve. Nažalost, ovi procesi mogu ponekad da skinu mnoge nutritivne vrijednosti sa bijele riže. Smeđa riža, međutim, ne prolazi kroz iste procese, što znači da veći nivo nutritivne vrijednosti je zadržan.

Obuzdajte svoje želje za šečerom sa voćkom

Umjesto grickalica koje su pune šečera, uzmi voćku. Želju za šečerom može da zamjeni banana ili jabuka sa malo kikiriki putera, pružajući vam dodatnu nutritivnu vrijednost, kao što su vlakna.

Ove lagane promjene mogu vam pomoći da se približite vaše putu do boljeg zdravlja.

Volite sebe!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije