Pomračenje sunca izazvalo promjene u menstrualnim ciklusima

Radiosarajevo.ba
Pomračenje sunca izazvalo promjene u menstrualnim ciklusima
Arhiv / Ilustracija

U svijetu brojne žene razgovaraju u posljednjim danima vode razgovore o menustralnom ciklusu, kako pišu mediji, jer, svemu je krivo pomračenje sunca.

Čini se da je ovaj nebeski spektakl imao negativan utjecaj na menstrualne cikluse žena širom svijeta, ma koliko god to suludo zvučalo.

"Isto kao što mjesečeva gravitacija utječe na plimu i oseku, mjesec može djelovati i na žensko tijelo i poremetiti prirodne tokove", objasnila je za Glamour specijalistica za žensko zdravlje i nutricionistica Allison Walton. 

Naime, menstrualni i lunarni ciklus imaju puno više toga zajedničkog nego što mislite. Oba traju oko 28 dana i oba uključuju strujanje, odnosno tok.

U njihovu povezanost vjerovalo se i tokom historije, američke domorotkinje su se za vrijeme punog mjeseca okupljale u takozvane "mjesečeve kolibe", gdje su sjedile i zajedno krvarile, prenosi Index.

Pomračenje sunca također označava i početak novog mjesečevog ciklusa, što je i savršeno vrijeme za početak menstrualnog ciklusa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije