Pod stresom ste: Istraživanje kaže da se možda zato debljate

Radiosarajevo.ba
Pod stresom ste: Istraživanje kaže da se možda zato debljate
Pixabay / Ilustracija
Engleski istraživači usporedili su nivo stresa i tjelesnu težinu više od 2.500 žena i muškaraca starijih od 54 godine kako bi otkrili ima li stres veze s debljinom.

Studija, objavljena u časopisu Obesity, gledala je nivoe hormona stresa kortizola iz pramenova kose prikupljenih od sudionika.

"Otkrili smo da je visina kortizola u kosi u uzajamnoj vezi sa širim strukom i većim indeksom tjelesne mase, to jest BMI", rekla je voditeljica studije Sarah Jacksons s University College London.

"Ovi rezultati daju dokaze da je hroničan stres povezan s višim nivoom debljine."

Kortizol je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda i otpušta ga u krvotok kad smo pod stresom. Osim u suzbijanju upala i reguliranje krvnog pritiska, kortizol pomaže u i održavanju stabilne zalihe šećera u krvi te daje energijuu hitnim slučajevima.

"Kortizol opskrbljuje mozak glukozom kako bi se mogli nositi sa stresnim događajima", rekla je Jacksons, a prenosi CNN. Također igra veliku ulogu u metabolizmu, sastavu tijela i akumulaciji masnog tkiva

Oslobađanje kortizola događa se nakon aktivacije receptora, gusto smješteni u masnom tkivu utrobe, koja okružuje naše organe, što može objasniti njegovu povezanost s debljanjem i mršavljenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije