Plodno tlo za bakterije: Koliko često morate mijenjati peškire?

Radiosarajevo.ba
Plodno tlo za bakterije: Koliko često morate mijenjati peškire?
Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, a na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret te brojni drugi mikrobi iz kupaonice, prenose mediji.

Iako većina mikroba neće naštetiti jer su s našeg tijela, činjenica je da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebice na vlažnoj podlozi.

"Kako često treba mijenjati peškire, ovisi o tome za što ih koristite"; ističe patolog i mikrobiolog Philip Tierno s New York University School of Medicine.

Ako se primjerice radi o peškirima za tijelo, dodaje Tierno, koji se uspijevaju u potpunosti osušiti, primjerice na radijatoru, ne više od triput.

Napominje kako male peškire koji se koriste za brisanje ruku, treba prati češće.

Tierno objašnjava da su peškiri idealno mjesto za razmnožavanje mikroba jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor.

Kada posušimo vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na peškiru. One su idealna "hrana" mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom.

Jendako često treba mijenjati i peškire za lice kao peškire za tijelo, a to znači triput prije ponovnog pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pozornost treba posvetiti pranju peškira ukoliko netko u kućanstvu ima prehladu ili gripu.

Tijekom pranja u perilici rublja treba odabrati program s najvećom temperaturom vode.

Također, Tierno podsjeća kako se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupaonici ima svoj set peškira za ruke, tijelo i lice, te na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti peškir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije