Ovo su skriveni simptomi depresije

Radiosarajevo.ba
Ovo su skriveni simptomi depresije
Pixabay / Ilustracija
Simptomi depresije nisu uvijek crno-bijeli, naročito kad je riječ o muškarcima.

Mnogi muškarci smatraju da moraju biti “snažni” i da u svakom trenutku moraju kontrolirati svoje emocije, zbog čega im je teško priznati kada osjete bespomoćnost, tugu ili očaj.

Upravo zbog toga ogroman broj njih dobije dijagnozu depresije.

Depresija nije znak slabosti ili neuspjeha – to je izlječivo stanje koje pogađa milione ljudi. Klinička depresija obično izaziva tugu i gubitak interesa za omiljene hobije i posao, ali se može manifestirati na mnogo načina.

Predstavljamo vam neke od skrivenih simptoma depresije:

Bijes

U ovu kategoriju spadaju mnoge emocije, poput osjetljivosti, iritiranosti, gubitka smisla za humor, nasumičnih izliva agresije zbog sitnica, negativnog razmišljanja, verbalnog ili fizičkog napadanja na druge...

Muškarci emocionalnu komponentu tuge obično iskuse kroz iritiranost i negativno razmišljanje. To znači da imaju vrlo “kratak fitilj” i da brzo “gube živce”.

Nesmotreno ponašanje

Nesmotreno ponašanje je čest simptom depresije kod muškaraca. Depresivni muškarci se mogu iznenada zainteresirati za ekstremne sportove, alkohol ili narkotike, neopreznu vožnju ili seks bez zaštite.

Fizički bol

Depresija može izazvati i fizičke tegobe, a mnogi osjećaju probleme s organima za varenje – zatvor, dijareju, gorušicu, bol u stomaku, mučninu, ali i opći umor, insomniju, pretjeranu pospanost i hronične glavobolje.

Hronični bol i poremećaji varenja idu ruku pod ruku s depresijom.

Stres

Stres može biti i okidač i posljedica depresije. Muškarci češće pripisuju simptome depresije stresu, jer osjećaju da je to društveno prihvatljiv način da objasne da nešto nije u redu s njima. Nekad tuga, očaj i negativno razmišljanje zaista dovode do stresa, jer osoba ne može da se pomiri s činjenicom da ne može da se izbori sa svojim osjećanjima.

Nezainteresiranost za seks

Depresivni muškarci su uglavnom nezainteresirani za seks. Nekad su spremni da se upuste u razna rizična ponašanja kako bi skrenuli misli od patnje i bola.

Samoprijezir

Nekada depresivne osobe osjećaju samoprezir, što znači da svoje greške teško prihvataju, a u ekstremnim slučajevima čak mogu poželjeti da naude sebi.

Nikad nemojte ignorirati ono što neko pokušava da vam kaže o svojim emocijama. Svačiji simptomi se mogu razlikovati i u tipu i u intenzitetu i zato je važno da osluškujete osjećanja vam bliskih ljudi, piše Cheat Sheet, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije