Ovo su simptomi koji ukazuju na početak menopauze

Radiosarajevo.ba
Ovo su simptomi koji ukazuju na početak menopauze
Arhiv / Ilustracija
Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, što je uglavnom između 35. i 50.

Većina žena bude nespremna na pojave simptoma ovog sindroma i stvara se panika jer to označava kraj njihove plodnosti.

Iako su simptomi iznenadni i traju određeno vrijeme, potpuno su prirodni. Ovo su neki simptomi koji ukazuju na početak menopauze.

Neredovan ciklus – prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona tijela, koji rade do kraja  plodnosti.

Valunzi – topli, a ponekad čak i hladni, događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.

Nelagodnost pri spavanju – žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbljivanja tijela estrogenom, čak i opskrbljivanje progesteronom opada u periodu menopauze, pišu Detinjarije.

Vaginalna suhoća – zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje da se suši i postaje manje elastično.

Napetost i depresija – osjećaji napetosti, iziritiranosti i depresije mogu svladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadi panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

Bol u udovima – zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču i počinju boljeti. Međutim, ako je bol sve učestaliji i nepodnošljiviji, treba otići ljekaru.

Hormonska neuravnoteženost – čest simptom ulaska u menopauzu jeste i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije