Osam tihih znakova bipolarnog poremećaja

Radiosarajevo.ba
Osam tihih znakova bipolarnog poremećaja
Bipolarni poremećaj spada u skupinu poremećaja raspoloženja.

Poremećaji raspoloženja su duševni poremećaji u kojima se osnovne psihopatološke promjene odvijaju na razini raspoloženja, ali događaju se i druge promjene u psihičkim i fizičkim funkcijama, piše RD.

Raspoloženje opisuje unutrašnje emocionalno stanje osobe, koje može biti na kontinuumu od sretnog do tužnog. Ono je dugotrajno i dosta predvidljivo emocionalno stanje, koje zdrava osoba može kontrolirati. U slučaju bipolarnog poremećaja osoba raspoloženje ne kontrolira. 

Bipolarni poremećaj najčešće počinje s depresivnom epizodom. U većini slučajeva kod oboljelih se izmjenjuju depresivne i manične faze, iako kod 15 posto pacijenata postoje samo manične faze. Manične epizode obično počinju naglo i ukoliko se ne liječe mogu trajati oko tri mjeseca, dok epizode depresije traju duže, od šest do deset mjeseci.

Depresivna epizoda može se javiti kroz nekoliko dana ili se razvija kroz nekoliko sedmica. Osobe se osjećaju potišteno, izražena je tjeskoba, bespomoćnost, a često i osjećaj krivnje. Javlja se strah od budućnosti, gubitak interesa i sposobnosti uživanja. Često se smanjuju libido i apetit, dolazi do poremećaja spavanja kao nesanica, rano buđenje, isprekidano spavanje. 

Ovo je osam tihih simptoma bipolarnog poremećaja

1. Depresivni ste - Nedostatak energije, apetita, sna, fokusa i koncentracije, osjećaji tuge, beznađa, usporen govor i razmišljanje o smrti.

2. Ne možete spavati - Očekivano je imati probleme sa snom uzrokovanih stresom. No, osoba koja ima manične epizode, mnogo manje spava, a ima više energije. Osoba koja ima depresivne epizode, duže spava .

3. Super ste raspoloženi, super, super, super - Zar nije lijpo biti dobro raspoložen, kako ovo može biti znak nekog poremećaja? Ako je dobro raspoloženje potrajalo sedmicama, bez naročitog razloga, može biti znak bipolarnog poremećaja.

4. Rastrojeni ste - Skačete sa zadatka na zadatak, teško vam je dovršiti projekte, pod stresom ste i osjećate kako ne možete ništa uraditi kako treba.

5. Iritabilni ste - Ljutnja koju osjetite, ili neka emocija neprimjerena dešavanju koja traje satima, nedostatak kontrole može biti indikator bipolarnog poremećaja.

6. Pričate i mislite prebrzo - Ako pričate toliko brzo pa vas drugi ne mogu razumjeti, to može biti znak hypomanije. Osobe u maničnom stanju neće dati drugima do riječi, što je posebno zabrinjavajuće ukoliko se inače tako ne ponašaju.

7. Samopouzdani ste, ali ne donosite dobre odluke - Samopouzdanje je inače dobar znak, no kada donosite odluke sa lošim posljedicama, to je znak mogućeg poremećaja. 

8. Problemi sa alkoholom i drogom - Osobe sa bipolarnim poremećajem u prosjeku češće imaju probleme sa alkoholom i drogama, od onih koji nemaju. Možda je to način na koji se oni pokušavaju "obuzdati".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije