Opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim

Radiosarajevo.ba
Opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim
Upala bešike i jajnika, kao i gljivične infekcije česti su, koliko i neželjeni, pratioci ljetnih uživancija.

Razlog je nesmotrenost: ne razmišljamo da li se kupaći kostim osušio, šetamo bosi po pločicama, nismo dovoljno oprezni prilikom korištenja toaleta na plaži...

Mnogo je toga što nam, zbog tih sitnih nesmotrenosti, može pokvariti ljeto i godišnji odmor. Zato nije loše imati na umu savjete stručnjaka šta nam je činiti, kada dođe do neželjenih posljedica.

Kada je upala bešike u pitanju, nagle promjene temperature (na primjer izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more) mogu da budu krivci. Takođe, potrebno je povesti računa i kod korištenja javnog toaleta.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje propraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu da budu prilično neprijatni, pa ako primijetite takve reakcije potrebno je da što prije potražite pomoć ljekara.

Preporučljivo je i unositi bar dvije litre tečnosti dnevno, kako biste isprali bakterije, a koristiće i topao uvin čaj, kao i svježe voće i povrće.

Gljivičnim infekcijama najčešće možete da se zarazite kupanjem u bazenu. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet ili su izložene stresu.

Gljivična oboljenja prouzrokovana kandidom su najupornija i najduže se liječe i ponekad čak i uz terapiju antibioticima izlječenje ne ide glatko.

Upala jajnika je česta tokom boravka na moru, a simptomi su propraćeni bolovima u donjem dijelu stomaka, predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad može da se javi i povišena tjelesna temperatura.

Upale ovog tipa moraju da se liječe antibioticima, a kako biste ih spriječili izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale, važno je da stopala i stomak budu suhi, a preporučuje se i boravak na suncu, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije