Nova godina je na pragu: Ovo je zdrava zimska hrana

Radiosarajevo.ba
Nova godina je na pragu: Ovo je zdrava zimska hrana
Pixabay / Ilustracija
Nova godina je na pragu i vrijeme je prepuštanja omiljenim zimskim specijalitetima koji su kao stvoreni za zagrijavanje.

Međutim, pripazite: mnoge namirnice mogu povisiti krvni pritisak, jednako kao i nadodati kilograme vašoj liniji. Zadnje što vam treba nakon blagdanskog prejedanja je još malo zaliha masti.

Slijedite savjete stručnjaka kojima ćete liniju držati pod kontrolom i srce u najboljem redu.

Dvije kašike meda i šolja toplog mlijeka će vas zagrijati i opustiti prije spavanja, a ako med dodate u limunadu umjesto običnog kuhinjskog šećera, "ubit" ćete kalorije i osnažiti imunitet.

Limun i med su najbolji saveznici organizma protiv prehlade i gripe, stoga nikada nije naodmet konzumirati ih.

Ako imate povišen krvni pritisak izbjegavajte soliti hranu i namirnice koje sadrže so i jod. Umjesto grickalica jedite šaku badema i nekoliko oraha, ali izbjegavajte slane pistacije. Indijski oraščići su bogati izvor proteina i vlakana, monozasićenih masnih kiselina koje čuvaju srce, kao i kalija, vitamina B, te folata, piše Ordinacija.hr.

Neki to vole vruće

Sarma je prava zimska hrana koja čuva organizam jer kiselo zelje sadrži veće količine vitamina C nego neki agrumi! Vitamin C je izrazito važan nutrijent u našem organizmu. Povezuje se sa liječenjem svih mogućih bolesti, od dijabetesa, prehlade do raka. Većina životinjskih vrsta sposobna je sama proizvoditi ga, no ne i ljudi. Mi ga moramo konzumirati iz namirnica ili dodataka prehrani.

"Mliječni proizvodi su bogati kalcijem i eliminiraju tvari koje povisuju krvni pritisak. Kada jedete zelje ili kukuruz, uvijek obroku dodajte jogurt ili puter", tvrdi nutricionist Suman Agarwal.

Također povećajte unos zelenog povrća: kelj i kupus ga drže pod kontrolom. Stručnjaci takvo svojstvo pripisuju velikim količinama glutaminske kiseline. U svom su se istraživanju koncentrirali na prisutnost pet aminokiselina u prehrani preko 4.600 ispitanika, starih između 40 i 59 godina.

Rezultati su pokazali kako se pritisak ispitanika snizio većom konzumacijom hrane koja sadrži upravo glutaminsku kiselinu, kao što je kelj ili kupus. Kelj možete kuhati u vodi ili na pari, pirjati, puniti nadjevom ili pržiti, te poslužiti kao toplo predjelo, supu, prilog ili glavno jelo.

Kalcij uvijek mora pratiti i vitamin D. Obično ga dobivamo izlaganjem sunčevim zrakama, te on utiče na naše raspoloženje. Vitamin D može olakšati česte promjene raspoloženja ili zimsku depresiju, a nalazimo ga u ribama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije