Neprikosnoveni prirodni borci protiv krvnog pritiska

Radiosarajevo.ba
Neprikosnoveni prirodni borci protiv krvnog pritiska
Pixabay / Ilustracija
Ogroman broj ljudi širom svijeta pati od povišenog krvnog pritiska, a većini njih zdrava ishrana može pomoći da ublaže i čak potpuno normaliziraju simptome.

Čak 98 različitih studija otkrilo je da kvalitetna ishrana i vježbanje mogu normalizirati krvni pritisak, a pojedine namirnice su dodatno ubrzavale oporavak.

Predstavljamo vam neprikosnovene prirodne borce protiv visokog pritiska:

Kakao

Kakao sadrži visok nivo flavanola, nutrijenata koji snižavaju krvni pritisak tako što šire krvne sudove i olakšavaju protok krvi.

Kakao možete koristiti na mnogo kreativnih načina. Dodajte ga u jutarnju kafu ili šolju mlijeka, a naravno, tu je i tamna čokolada. Birajte onu sa više od 70 posto kakao sadržaja.

Špinat

Špinat ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog pritiska – kalij, folati i magnezij.

Kalij pomaže otpuštanju natrij (a s njim i viška tečnosti) iz tijela i snižavanju krvnog pritiska. Magnezij opušta krvne sudove i pomaže im da održe elastičnost, dok folati učestvuju u razgradnji homocisteina, aminokiseline koja oštećuje unutrašnje zidove krvnih sudova.

Bijeli luk

Osim što mnogim jelima daje neprevaziđenu aromu, bijeli luk se bori pritiv visokog krvnog pritiska zahvaljujući visokom sadržaju alicina. Studije su pokazale da, za razliku od farmaceutskih lijekova, bijeli luk nudi snižavanje krvnog pritiska bez nuspojava, sem eventualnog neprijatnog mirisa.

Bijeli grah

Sve sorte graha su zdrave jer imaju visok sadržaj vlakana, proteina i gvožđa, što su nutrijenti koji pomažu u općem zdravlju organizma, ali i snižavanju holesterola. Međutim, bijeli grah ima prednost jer je bogat i kalcijem.

Ovaj mineral igra važnu ulogu u grčenju i opuštanju mišića krvnih sudova.

Tikva

Ova superhrana bogata je kalijem, koji olakšava pritisak na zidove arterija i baš kao što je opisano ranije, pomaže u otpuštanju viška tečnosti iz organizma, piše Today, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije