Neodlazak kod zubara povećava rizik od upale pluća za 86 posto

Radiosarajevo.ba
Neodlazak kod zubara povećava rizik od upale pluća za 86 posto
Pixabay / Ilustracija
Više od 50.000 ljudi umire svake godine u SAD-u od upale pluća. A izbjegavanje redovne posjete zubaru poveća rizik od smrtnosti plućnih bolesti za nevjerovatnih 86 posto, piše u nedavnoj studiji s Virginia Commonwealth University.

“Nije neuobičajeno da male količine sline i ostalih ‘oralnih sekreta’ skliznu niz grlo do pluća”, kaže Michelle Doll, autorica studije i profesorica infektivnih bolesti.

“To se zove aspiracija”, objašnjava.

No, ako je vaša slina puna štetnih bakterija ili drugih uzročnika bolesti, aspiracija može dovesti do upale pluća.

Pranje zuba dva puta dnevno je kamen temeljac oralne higijene, ali posjet zubaru dva puta godišnje nije dovoljan.

“Redovni zubarski pregledi smanjuju dentalna oštećenja, jer se ‘loše’ bakterije mogu akumulirati u velikim količinama”, objašnjava Doll.

No, upalu pluća nije jedini razlog za posjetu zubaru. Nedavna studija u Journal of Dental Research povezala je lošu oralnu higijenu s bolestima srca. Bakterijske infekcije u ustima, naime, mogu izazvati sistemske upale, a to može dovesti do srčanog ili moždanog udara, upozoravaju stručnjaci.

Otkriveno je i kako suha usta potiču rast bakterija i zubnih bolesti. To znači da osobe koje pate od suhoće usta moraju biti posebno oprezne. Također, starije osobe, posebno one koji se bore s pravilnom oralnom higijenom, imaju veći rizik za upalu pluća, kaže Doll.

Dakle, nazovite svog stomatologa i zakažite sastanak što prije. Također, smanjite unos slatkih proizvoda. Šećer povećava količinu bakterija u ustima, a time i rizik za bolesti i propadanje zuba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije