Naučnici otkrili koje su najbolje godine za majčinstvo

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili koje su najbolje godine za majčinstvo
Pixabay / Ilustracija
Već je ranije dokazano kako dobivanje bebe nakon 35. godine produžava životni vijek, a sada je nova studija koju su proveli naučnici s University of Southern California otkrila kako rađanje nakon 35. povećava majčine mentalne sposobnosti.

Kako piše Brightside, prosječna dob prvorodilja se stalno povećava. Žene u tridesetima i četrdesetima osjećaju se sigurnije u sebe i odlučnije su, pa je vjerovatnije i da će se dobro osjećati u svojim vezama i imati povjerenja u partnere.

Prije se, a i još uvijek se vjeruje kako je trudnoća nakon 35. godine rizična. Ipak, nauka otkriva nove prednosti kasne trudnoće. 

Istraživači su proveli nekoliko testova na 830 žena u postmenopauzi. Testirali su njihovu vizualnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje.

Otkrili su da su žene koje su rodile prvo dijete poslije 24. godine, imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanja problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24.

Žene koje su rodile zadnje dijete nakon 35., imale su bolju verbalnu memoriju i spoznaju.

Zbog čega su one mentalno 'oštrije'?

Hormoni, estrogen i progesteron, koji rastu tokom trudnoće, imaju blagotvoran utjecaj na hemiju i funkcioniranje mozga, naročito ako se posljednja trudnoća dogodila u kasnijoj dobi.

Odluka kad je pravo vrijeme za bebu nikad nije lagana i trudnoća u svim dobima ima svoje prednosti, kao i mane. Najvažnije je da ste sretne i zadovoljne. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije