Naučnici na tragu metodi koja će zaustaviti rast tumora

Radiosarajevo.ba
Naučnici na tragu metodi koja će zaustaviti rast tumora
Naučnici sa Univerziteta u Pittsburghu prvi put su uspjeli da izmjene gen CRISPR-Cas9 i u tijelu napali sam centar za razvoj karcinoma, piše magazin "Nature Biotechnology".

Ovaj tim je u studiji sprovedenoj na miševima, novom metodom uspio da zaustavi rast tumora, i životinjici produži život. Ova metoda cilja spojene gene koji nastaju kada se dva gena povežu u jedan hibrid, koji često stvara abnormalne proteine, a ovi izazivaju tumore. Naučnici su uspjeli da te spojene gene, takozvani hibrid zamjene genima zaduženim za ubijanje ćelija raka.

"Prvi put je izmjena gena upotrebljena za modifikovanje spojenih gena. To je zaista uzbudljivo jer bi moglo da bude osnova za razvoj potpuno novog pristupa u liječenju raka", rekao je Yian Hua Lo, koji vodi tim istraživača.

Nakon što su uspjeli da zamjene gene, naučnici su ih ubacili u miševe sa ljudskim tumorima prostate i jetre. Oni su se ubrzo smanjili za trideset procenata, i više nisu rasli.

CRISPR-Cas9 pomaže da se na tačno određenom mestu u DNK locira "loš" gen i zamjeni drugim. To je, u suštini, prirodni mehanizam kopiran od bakterija i njihovog načina odbrane od virusa.

Ta tehnika i ranije je korištena u borbi protiv raka, i to za podsticanje imunog sistema da napadne određene ćelije raka. Prednost ove tehnike je to što ne uništava zdravo tkivo, jer se spojeni geni javljaju samo u malignim ćelijama, koje se i napadaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije