Napravite sami balzam od mrkve za tamniji i ljepši ten

Radiosarajevo.ba
Napravite sami balzam od mrkve za tamniji i ljepši ten
Pixabay / Sunčanje, Ilustracija
Balzam od mrkve sadrži biljni ekstrakt koji aktivira proizvodnju melanina u koži za ujednačenu i prirodnu boju kože.

Melanin se prirodno stvara u koži, a odgovoran je za zaštitu i tamnjenje kože. Balzam od mrkve siguran je za korištenje i za vrijeme trudnoće. 

Osim tamnjenja, balzam od mrkve ima jaka antioksidacijska svojstva i dubinski njeguje kožu.

Ako želite brže potamniti tokom izlaganja kože suncu i odlučite se za balzam od mrkve, koristite balzam s prirodnim sastojcima jer tako nećete kožu opterećivati nepotrebnim i štetnim hemikalijama.

Osim balzama, postoje mnoga ulja za ubrzano tamnjenje koja se sastavom često ne razlikuju toliko od balzama, osim što su u tečnom stanju i mogu se raspršiti pomoću pumpice.

Balzam od mrkve bogat je karotenoidima iz mrkve i oraha koji se najčešće koriste u prirodnim proizvodima za ubrzano tamnjenje kože.

Karotenoidi također imaju jaka antioksidacijska svojstva te će spriječiti oštećenje kože tokom izlaganja suncu, a svoj balzam ili ulje možete nanositi na kožu i nakon sunčanja kako biste je nahranili i spriječili isušivanje.

Recept:

-50 grama baznog ulja mrkve 
-40 grama ulja oraha (ili neko drugo biljno ulje poput makadamije, nevena i sl.)
-10 grama pčelinjeg voska (žuti, prirodni)
-1-2 čajne kašike organskog kakao praha za boju
-10 kapi eteričnog ulja za miris (po izboru)

Balzam će nakon izrade biti podložan oksidaciji i gubljenju kvaliteta te je najbolje pohraniti ga u posudu od tamnog stakla, plastike ili aluminija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije