Moždani udar godišnje usmrti šest miliona ljudi

Anadolija
Moždani udar godišnje usmrti šest miliona ljudi
/ Ilustracija
U svijetu na godišnjem nivou oko 17 miliona osoba doživi moždani udar, među kojima ga najmanje šest miliona ne preživ.

Prof. dr. Sebnem Bicakci, sa katedre za neurologiju Univerziteta Cukurova u turskom gradu Adani, objavila je saopćenje povodom 29. oktobra, Svjetskog dana oboljelih od moždanog udara.

Bicakci je poručila kako je moždani udar vrlo često oboljenje u svijetu, koje može rezultirati sa smrću ili trajnim posljedicama po oboljelu osobu. 

"Svake godine u svijetu oko 17 miliona ljudi doživi moždani udar, a šest miliona ih ga ne preživi. Radi se o bolesti koja je česta kod starijih osoba, mada ni kod mladih nije nivou koji bi se zanemario", navela je Bicakci. 

Također, poručila je kako u razvijenim i zemljama u razvoju 15 posto osoba ne preživi moždani udar, 30 posto ima slabije, 15 posto srednje ili teže posljedice, te se 25 posto osoba se uspješno oporavi. 

Naglasila je također kako se stavljanjem pod kontrolu faktora koji nose rizik od moždanog udara, zatim povećavanju društvene svijesti i mogućnosti liječenja, može smanjiti procenat smrtnih slučajeva kod osoba oboljelih od moždanog udara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije