Medicinska sestra: Ljekari izvršavaju eutanaziju u Portugalu

Radiosarajevo.ba
Medicinska sestra: Ljekari izvršavaju eutanaziju u Portugalu

Predsjednica portugalskog Nacionalnog udruženja medicinskih sestara izazvala je buru reagiranja tamošnje javnosti, tvrdeći da su neki ljekari u državnim zdravstvenim ustanovama izvršili asistirano samoubistvo teško bolesnih osoba, uprkos tome što je eutanazija ilegalna u toj zemlji, javlja Anadolu Agency.

Predsjednica udruženja Ana Rita Cavaco je govoreći za portugalski radio Renescenca izjavila da je lično svjedočila tome kako ljekari predlažu metode eutanazije te da zdravstveni radnici znaju da se takve stvari dešavaju. Međutim, Cavaco nije iznijela detalje slučaja.

Ministarstvo za zdravlje naložilo je u ponedjeljak hitnu istragu o tvrdnjama medicinske službenice.

Portugalsko nacionalno udruženje doktora oglasilo se povodom posljednjih tvrdnji, istaknuvši kako su "izuzetno ozbiljne" jer navode na to da se zločini zataškavaju.

U narednim mjesecima portugalski parlament će raspravljati o eventualnoj dozvoli eutanazije nakon javne petice ranije ove godine u kojoj građani traže da se asistirano samoubistvo dozvoli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije