Dvanaestogodišnja plivačica ne vidi prepreke: Sprema se za evropsku titulu

Anadolija
Dvanaestogodišnja plivačica ne vidi prepreke: Sprema se za evropsku titulu
Iako rođena sa oboljenjem ahondroplazijom, dvanaestogodišnja djevojčica Ulku Aktas već pet godina predano trenira plivanje s ciljem da postane prvakinja Turske i Evrope, ne osvrćući se na problem patuljastog rasta.

Djevojčica iz turskog grada Isparte, Aktas rođena je 2004. godine sa urođenom ahondroplazijom, oboljenjem koje je poznatije kao patuljasti rast, ali uz podršku porodice i trenera uspjela je prevazići sve poteškoće i sa 12 godina osnovano pretendira na titule prvaka svoje zemlje i kontinenta u plivanju.

Trener plivanja u Isparti Ibrahim Kac je 2011. godine vidio djevojčicu kako s roditeljima šeta pored gradskog bazena i ponudio joj da je nauči plivati, ni ne sluteći da će nakon svega nekoliko mjeseci biti ponosan kada je sa njom osvojio niz lokalnih takmičenja u različitim plivačkim disciplinama.

Prošle godine se Aktas uključila u profesionalna takmičenja za sportiste sa invaliditetom i u Sakaryi osvojila bronzanu medalju na prvenstvu Turske u disciplini 100 metara slobodnim stilom.

U razgovoru, Aktas je kazala da je svjesna svoje bolesti, ali da nikada nije bila indisponirana, niti na to gledala kao na hendikep.

Ističući kako naporno radi kako bi ostvarila svoje ciljeve, Aktas je kazala da joj je želja da jednog dana osvoji evropsko prvenstvo.

Trener Kac ističe da je Aktas izuzetno marljiva i da nije daleko od ostvarenja ciljeva koje su postavili pred sebe.

Naglasivši kako Aktas na treninge dolazi uvijek ranije i kako i poslije treninga samostalno radi, trener Kac je kazao da su njen pobjednički duh i osmijeh na licu dobar primjer i poruka svim osobama sa fizičkim ograničenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije