Korisni savjeti za jači imunitet djeteta

Radiosarajevo.ba
Korisni savjeti za jači imunitet djeteta
Pixabay / Ilustracija
Svaki roditelj zna koliko je važno da njegovo dijete ima dobar imunitet.

Naime, djeca su podložnija virusima i bakterijama, zato otkrijte šta sve možete učiniti kako bi vaše dijete bilo zdravije i snažnije.

Druženje s drugom djecom

Jedno istraživanje, u kojem je učestvovalo više od 1.200 mališana, pokazalo je da igranje u parku ili igraonici jača imunitet. Iako je veća vjerovatnoća da će vaše dijete "pokupiti" više virusa ako se više druži s drugom djecom, ta izloženost zapravo jača imunitet.

Naime, vaše dijete će do pete godine biti otpornije na bolesti, nego djeca koja nisu išla u vrtić ili se redovno družila s vršnjacima.

Izbjegavanje pušenja u prisustvu djece

Duhanski dim je štetan za sve nas, posebno za djecu koja su u razvoju. Pasivno pušenje u djetinjstvu povezano je s povećanim rizikom od raka, astme i ostalih bolesti dišnih puteva, kao i od bolesti srca. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog djeteta jeste da ga što manje izlažete duhanskom dimu.

Zdrava prehrana

Kada dijete počne jesti "čvrstu" hranu, naučite ga da zavoli zdravu hranu. Hranjivost voća i povrća ništa ne može nadmašiti jer su oni najbolji izvori antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana i enzima koji štite stanice od oštećenja. Neka vaše dijete svaki dan pojede nekoliko manjih porcija voća i povrća.

Fizička aktivnost

Danas je pretilost kao bolest sve češća među djecom jer im manjka tjelesne aktivnosti. Potičite svoje dijete da se što više kreće, jer je fizička aktivnost potrebna i najmlađima. Fizička aktivnost potiče rad srca, cirkulaciju, jača mišiće i kosti te smanjuje rizik od obolijevanja. Osim toga, pozitivno utječe i na raspoloženje.

Kvalitetan san

Dok dijete spava, njegov organizam stvara antitijela i hormone rasta. Nedostatak sna može spriječiti proizvodnju interleukina, koji su odgovorni za obranu od infekcija.

Dojenje

Dojenje je jedan od najboljih načina da ojačate i zaštitite zdravlje vašeg djeteta. Majčino mlijeko sadrži sve hranjive sastojke koji su bebi potrebni za zdrav rast, kao antitijela za obranu od infekcija, alergija i raznih bolesti. Preporučuje se dojiti dijete barem u prvih šest mjeseci njegovog života.

Ljubav i pažnja

Imunitet je povezan i s emocijama te će brižan odnos pun pažnje i ljubavi ojačati djetetovo zdravlje. Od maženja do golicanja, izražavanje nježnosti i ljubavi pomoći će vašem mališanu da izraste u snažnu i sretnu osobu.

Pranje ruku

Iako vaše dijete mora doći u dodir s virusima i bakterijama kako bi izgradilo imunološki sistem, prevelika izloženost može dovesti i do težih bolesti. Pranje ruku najbolji je način da smanjite rizik, pa naučite vaše dijete na naviku redovnog pranja ruku.

Kućni ljubimac

Mnoga istraživanja su pokazala da djeca koja žive s nekom životinjom imaju jači imunitet jer su izložena većem broju različitih virusa i bakterija. Još jedna važan faktor jeste emotivno zbližavanje i briga o životinjama.

Uživajte u zajedničkim obrocima

Djeca koja redovno ručaju sa svojom porodicom su zdravija. Također, veća je vjerovatnoća da će se ta djeca zdravije hraniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije