Kardiolog savjetuje: Za organizam je najzdraviji hljeb bez žitarica

Radiosarajevo.ba
Kardiolog savjetuje: Za organizam je najzdraviji hljeb bez žitarica
Američki kardiolog Steven Gundry smatra da većina vrsta hljeba koje jedemo, nije nikako dobra za naše zdravlje. Kardiolog smatra da trebamo konzumirati samo hljeb koji nikako ne sadrži žitarice.

U knjizi The Plant Paradox kardiolog savjetuje da u organizam ne unosimo lektin, teško probavljive proteine, a dodaje da je gluten upravo jedna vrsta lektina.

U knjizi također objašnjava da postoje žitarice koje ne sadrže gluten, poput heljde, zoba, riže, kukuruza, i prosa, no ističe i da sve žitarice sadrže neke druge vrste teško probavljivih proteina.

Kardiolog je istaknuo da i u voću i povrću, posebno mahunarkama, postoje lektini koji u ljudskom organizmu potiču hemijske reakcije koje uzrokuju debljanje, nadutost stomaka i druge zdravstvene probleme.

Stoga, prema savjetu kardiologa, najbolji za konzumiranje je hljeb koji uopće ne sadrži žitarice, odnosno, hljeb koji ne treba da se diže u procesu pravljenja.

Takav zdravi hljeb treba da se sastoji od usitnjenih sjemenki suncokreta, bundeve, sezama, zobenih pahuljica, samljevenih sjemenki lana, oraha, badema, lješnjaka i malo soli, a priprema se s dvije čaše vode te nekoliko žlica otopljenog kokosova ulja ili maslaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije