Kako prepoznati pravi med

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati pravi med
Med je izvor energije bogate vitaminima i mineralima, a ima antiupalna i antifungalna svojstva. Pravi med je obično skuplji.

Nažalost, živimo u takvom svijetu gdje je mnogima zarada na prvom mjestu pa ih nije briga kako doći do više novca uz manje truda i ulaganja. Tako je i kod trgovine medom.

Prvo morate znati da se pravi med kristalizira, ali na 40°C, u toploj vodi ponovo se može dovesti u tečno stanje. 

Ako nekoliko kašika meda stavimo u mikrovalnu peć, na visokoj temperaturi pravi med će se brzo karmelizirati.  S druge strane, vještački med će na visokoj temperaturi biti pun mjehurića.

Pravi med možete testirati i tako što kašikom uzmete med iz tegle i podignete kašiku visoko iznad tegle. Pustite med  da curi u teglu. Ako se med iz kašike neprekidno sliva u teglu, riječ je o pravom medu. Vještački med ne može curiti u neprekinutom nizu.

Uzmite  malo meda i istrljajte ga po dlanu. Ako se prilikom sušenja jave kristalići šećera, med je vještački. Prirodni med će se zbog topline vašeg tijela zagrijati i pretvoriti više u vrstu ulja i nije ljepljiv.

Namažite krišku hljeba medom i ostavite da odstoji.  Od prirodnog meda hljeb će se skoriti, dok će od vještačkog meda hljeb postati vodenast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije