Kako da izaberete pravu boju za vaš dom?

Radiosarajevo.ba
Kako da izaberete pravu boju za vaš dom?
Da li se ikada zapitate kako birate boje za vaš dom – da li na osnovu osobnog ukusa ili sezonskih trendova?

Šta god da je odgovor, dobro je znati kako pojedine boje utiču na raspoloženje i to uzeti u obzir prilikom idućeg renoviranja prostora.

Žuta

Poznato je da se žuta boja povezuje sa srećom, radošću, pa se energizirajuća kvaliteta ove boje može dobro upotrijebiti u dnevnom boravku i kuhinji. Kako se radi se o toploj i pozivajućoj boji, jednako se može iskoristiti za zidove hodnika – unaprijedit će raspoloženje odmah po ulasku u prostor. Ipak, oprezno sa žutom – ako se koristi sama (ne u kombinaciji sa drugim bojama), može preplaviti i izazvati suprotan efekt. Da bi izvukli maksimum iz žute, upotrijebite je samo za akcentiranje.

Plava

Boja neba i mora ima prirodni umirujući efekt, te se najčešće koristi u spavaćoj sobi i kupatilu. Svjetlije nijanse plave imaju veći umirujući efekt nego duboke i tamnije nijanse. Ova boja je također povezana sa inteligencijom i produktivnosti, te je dobar izbor za kućni ured.

Ružičasta

Psihološki efekt ružičaste se značajno razlikuje od strastvene baze ove boje (crvena). U studiji izvedenoj kasnih 60-ih godina, zaključeno je da ova boja utiče na rad mišića, te da počev od određene nijanse (Baker-Miller pink), nakon tjelovježbe, usporava puls i disanje više nego druge boje. Ružičasta je umirujuća boja, što je čini odličnim izborom za dnevni boravak i spavaću sobu.

Crvena

Za razliku od ružičaste, crvena je otvorenija i povezuje se sa agresivnošću. Međutim, kada se pravilno koristi u uređenju doma, može povoljno akcentirati cijeli koncept, naročito u trpezariji, jer između ostalog poboljšava apetit. Kako se radi o boji koja simbolizira strast i energiju, odlična je za prostore za prijem gostiju jer poziva na konverzaciju. Nije pogodna za spavaću sobu ili druge prostore za relaksaciju.

Zelena

Zelena boja je prirodni sedativ. Asocira na zdravlje, prirodu i vanjske aktivnosti, jer je istovremeno i umirujuća i osvježavajuća. Možete je uvesti u prostor kroz biljke i zelenilo, piše House Beautiful, prenosi Patria.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije