Kad 'pukne' top: Tri recepta za ramazansku sofru

H. A.
Kad 'pukne' top: Tri recepta za ramazansku sofru
Radiosarajevo.ba / Sarajevskim kandiljima i topom sa Žute tabije počeo je ramazan
Kada se sa džamija čuje ezan, te sa nekih lijepih bh. brda puknu topovi, muslimani i muslimanke večeras ispostit će treći dan ramazana.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Kao i prethodna dva dana, i danas vam donosimo prijedlog za iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.

Krem supa s tikvom i mrkvom

Potrebno:

-1 glavica crnog luka
-2 kašike maslinovog ulja
-4 srednje mrkve
-1 komad tikve,ili eventualno 2tikvice
-Malo bibera
-Kašičica mljevenog korijandera
-1.5 temeljca ili vode
- Malo majčine dušice
-Malo peršuna

Priprema:

-U šerpi staviti ulje .te dodati nasjeckani luk,prodinstati
-Dodati isjeckanu mrkvu i tikvu
-Dodati začine i temeljac ,te ostaviti da se sve kuha lagano 30-ak min
-Gotovu supu presuti u blender ,te blendati dok se ne dobije glatka smjesa
-Servirati s malo pavlake,ili vrhnja za kuhanje po vrhu

Teleće šnicle u sosu od gljiva

Potrebno:

-4 veće teleće šnicle ili po želji količina
-400 g gljiva ,vrsta po želji
-200 ml vrhnja za kuhanje
-1 kašika senfa
-so, biber

Priprema:

-Šnicle dobro istući batom, posoliti i pobiberiti.
-Gljive očistiti i izrezati.
-Na ulju popržiti šnicle i skloniti ih sa strane.
-Na istoj tavi popržiti gljive.
-Dodati vrhnje, senf i posoliti.
-Dobro promiješati, vratiti šnicle u sos i još malo pustiti da se ukusi sjedine
-Servirati uz salatu

Brzi puding desert

Potrebno:

-1 veće pakovanje keksa po želji
-500ml mlijeka
-2kesice vanilin šećera
-4 kašike šećera
-40g pudinga od vanilije
-2 banane
-Šlag i čokolada za ukrašavanje

Priprema:

-Keks izlomiti na komadiće.
-Banane isjeći na kolutove.
-Puding skuhati uobičajeno sa šećerom i vanilin šećerom.
-U dublje četiri čaše debljeg stakla staviti malo keksa, nekoliko kolutova banane, i malo skuhanog, vrućeg pudinga.
-Naizmjenično redati dok se ne utroši sav materijal.
-Ostaviti da se puding ohladi, pa ukrasiti po želji umućenim šlagom i rendanom čokoladom.
*Kombinacije s voćem su opcionalne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije