Kad dođu teški dani, kad odu svi jarani: Brak vam može spasiti život

Radiosarajevo.ba
Kad dođu teški dani, kad odu svi jarani: Brak vam može spasiti život
Pixabay / Ilustracija
Novo istraživanje sa Univerziteta Duke objavljeno u časopisu Journal of Surgical Research otkrilo je da slobodni muškarci imaju trostruko veću vjerovatnoću da će umrijeti u roku od dvije godine nakon operacije od muškaraca koji su oženjeni.

Dok rastavljeni muškarci imaju dvostruko veću vjerovatnoću da će umrijeti, odnosno 76 posto veći rizik od oženjenih muškaraca ili udovaca.

Istraživanje je uključivalo 11.500 odraslih muškaraca koji su bili podvrgnuti nekoj operaciji, a da to nije bila operacija srca, izvještava Daily Mail. Od svih ispitanika, u roku od dvije godine nakon operacije, umrlo je ukupno njih 7,7 posto.

Još uvijek nije poznata veza između braka i preživljavanja za nekoga. Takva korelacija nije pronađena među ženama.

Čini se da dame doista mogu nastaviti svoj život bez jače polovice.

“Ovo je prvo istraživanje koje dokazuje zaštitni efekat braka u brojnim hirurškim zahvatima”, tvrde istraživači sa Univerziteta Duke i dodaju: “Usredotočeni napori za poboljšanje socijalne podrške za neoženjene pacijente mogu poboljšati ishode.”

Drugim riječima, ukoliko tvrdoglavo želite ostati sami, uložite malo više truda u svoj društveni život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije