Vikend ručak u velikom stilu: Juneća koljenica s grahom

Radiosarajevo.ba
Vikend ručak u velikom stilu: Juneća koljenica s grahom
Foto: Printscreen / Ilustracija
Juneća koljenica je komad mesa koji je dobro poznat i cijenjen u gastronomiji, a uz dodatak graha ovo jelo postaje ne samo nutritivno bogatije, već i prava mala riznica okusa. Probajte!

Ova sporo kuhana juneća koljenica iz pećnice je jelo u kojem će uživati čitava obitelj. Sporim kuhanjem na umjerenoj temperaturi meso postaje izuzetno mekano, a povrće upija mirise i okuse začina i vina te se lagano pretvara u fini aromatični umak.

Za ovakvo kuhanje ili pečenje je idealna pećnica – samo ubacite, poklopite i zaboravite na jelo dobra dva sata. I ne zaboravite pri posluživanju dodati malo svježe ribane korice limuna, piše portal Volim meso.

Potrebno vam je: 

1 kg juneće koljenice (osso buco)
50 g brašna
sol, papar
1 glavica luka
2 srednje velike mrkve
3 stabljike zelenog celera 
3 režnja bijelog luka
2 kašike koncentrata od rajčice
400 g sjeckanog paradajza iz konzerve
300 ml bijelog vina
500 ml mesnog temeljca ili vruće vode
3 lista lovora
5-6 grančica timijana
100 g bijelog graha 
masnoća za pirjanje 
svježe ribana korica limuna (za posipanje)

Priprema

Ako koristite suhi grah, preko noći ga namočite. Možete koristiti i prethodno kuhani grah.

Uzmite komade koljenice pa im na par mjesta zarežite opnu. Nasolite ih i popaprite pa ih s obje strane dobro uvaljajte u brašno. Višak brašna otresite.

Luk narežite na sitne kockice, celer na listiće, a mrkvu narežite na četvrtine pa narežite na deblje listiće.

U dubokoj gusenoj posudu ili u dubljoj tavi koja može u pećnicu zagrijte masnoću pa popržite meso s obje strane dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite ga van na tanjur.

Na istoj masnoći prvo 6-7 minuta pirjajte luk, dodajte mu sitno kosani češnjak, celer i mrkvu pa nastavite pirjati povrće dok ne omekša (oko 10 minuta). Dodajte polovicu vina i deglazirajte. Potom dodajte koncentrat od rajčice i lovor pa nastavite pirjati još par minuta. Nakon toga dodajte konzerviranu rajčicu, ostatak vina i temeljac (ili vruću vodu). Posolite, vratite meso u posudu, dodajte grah (koji ste prethodno namočili i isprali) i na kraju dodajte grančice timijana.

Poklopite posudu i stavite meso peći/kuhati u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 2 sata. Nakon dva sata maknite poklopac i ponovno vratite u pećnicu te pecite dodatnih 45 minuta.

*Ako koristite prethodno kuhani grah, dodajte ga u ovoj fazi, znači nakon što ste maknuli poklopac i pustite da se zapeče u pećnici.

Poslužite posipano svježe ribanom koricom limuna uz zelenu ili miješanu sezonsku salatu, savjetuje portal Volim meso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije