Jagode su savršen afrodizijak za tople mjesece

Radiosarajevo.ba
Jagode su savršen afrodizijak za tople mjesece
Foto: Pixabay / Jagode
Ako postoji voće neodoljivog izgleda, zanosnog mirisa i savršenog ukusa, koje je ujedno i zdravo, pa čak i ljekovito, onda je to jagoda.

One su u modi svakog proljeća, bez obzira na trendove. Među brojnim vrstama postoje i žute, koje su poseban specijalitet i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni. Osim što su izuzetno dobre za zdravlje, poznate su i kao afrodizijak, naročito u kombinaciji sa šampanjcem... 

Pune su antioksidanata

Zapravo, u voćnom svijetu se odlično kotiraju - četvrto su voće s najvišim nivoom antioksidanata. Također, sadrže prirodne fenole, koji djeluju poput protivupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova.

Medutim, fenoli iz jagoda ne uzrokuju crijevno krvarenje kao pomenuti lijekovi. 

Svima nama dobro poznat vitamin C povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica i jača rad nadbubrežnih (adrenalnih) žlijezda, koje zahtijevaju najveću razinu vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna narandža.

Protiv bora

Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom na to da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane bogate vitaminom C nužna je kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je također odlična kod sprečavanja prevremenog nastanka bora. Drugim riječima, jagode sadrže dva snažna borca protiv ranih znakova starenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije