Ispijanje kafe može imati brojne zdravstvene prednosti

Radiosarajevo.ba
Ispijanje kafe može imati brojne zdravstvene prednosti
Pixabay / Ilustracija
Kafa sadrži sastojke koji dobro utječu na naše zdravlje, pa tako i na jetru.

To su antioksidansi, hranjive materije i vitamini. Visok nivo antioksidansa pomaže sprečavanju pojave različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog crijeva. Također, kafa sadrži polifenole, biljne sastojke jakog antioksidativnog dejstva koji sprečavaju upale u mozgu, piše Healinglifeisnatural, prenosi B92.

Stručnjaci Klinike Mayo u SAD-u kažu da ispijanje kafe može imati brojne zdravstvene prednosti i da ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 i oboljenja, pa čak i karcinoma, jetre. Kafa, također, poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije.

Studija iz 2013. godine, provedena među studentima, pokazala je da rizik od samoubistva za 45 posto manji kod ljudi koji popiju dvije do tri šoljice kafe na dan. Najveća studija do sada urađena je na uzorku od 400.000 muškaraca i žena uzrasta od 50. do 71. godine i trajala je više od deset godina. Otkrila je da je kod onih koji piju kafu manja vjerovatnoća da će umrijeti od srčanih bolesti, bolesti disajnog sistema, moždanog udara, dijabetesa i infekcija.

Ovo su neke od hranljivih materija (količina u 250 ml kafe):

Mangan - 3 posto RDA (preporučenih dnevnih potreba)
Magnezij - 2 posto RDA
Kalij - 3 posto RDA
Vitamin B1 (tiamin) - 2 posto RDA
Vitamin B2 (riboflavin) - 11 posto RDA
Vitamin B3 (niacin) - 2 posto RDA
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) - 6 posto RDA
Fosfor - 1 posto RDA
Folna kiselina - 1 posto RDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije