Iskusni botaničari znaju: Biljka koja svakoj kući donosi novac!

Radiosarajevo.ba
Iskusni botaničari znaju: Biljka koja svakoj kući donosi novac!
Već smo pisali o biljci koja se zove "Drvo novca", odnosno Crassula ovata, i za koju se veruje da donosi novac i blagostanje u svaki dom.

Ukoliko tražite nešto egzotičniju varijantu, preporučujemo vam da nabavite prelijepu Crassulu arborescens.

Crassula arborescens se često naziva i "srebrni žad", "srebrni dolar" ili "srebrno drvo novca". Nešto je ređa od srodne vrste, pod nazivom Crassula ovata ili "Drvo novca", a odlikuje se sličnim habitusom i interesantno obojenim, srebrno-zelenim listovima koji svojim oblikom podsjećaju na kovanice.

Ova sukulentna biljka je porijeklom iz Sjeverne Afrike i raste kao manje drvo ili žbun prepoznatljivog izgleda i specifičnog kolorita. Koristi se kao ukrasna biljka u baštama, kao i u enterijeru kao sobna biljka. Raste u visinu od 60 do 120 cm, mada u prirodi može da dostigne i impresivnu visinu od 3 metra, kao manje drvo.

Cvjeta zimi, sa sitnim bijelim ili ružičastim cvjetovima zvezdastog oblika koji su skupljeni u cvasti. Poput Crassule ovate, vjeruje se da ova biljka donosi novac i pozitivnu energiju, pa je čest ukras mnogih privatnih i poslovnih prostora.

Naučnici su u istraživanjima utvrdili da je ova biljka puna stimulirajućih sastojaka i eteričnih ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čovjeka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti. Lako se gaji u kućnim uslovima - najviše joj odgovara svjetlo i blago osunčano mjesto u prostoriji, najbolje na osunčanoj prozorskoj dasci.

Možete da je iznesete na terasu ili u baštu kada su uslovi povoljni. Zimi je ne bi trebalo držati na temperaturi nižoj od 12 stepeni, a tokom vegetacionog period joj prija temperatura od 16 do 24 stepena, piše Kurir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije