Evo zašto ne treba piti iz iste plastične flaše više puta

Radiosarajevo.ba
Evo zašto ne treba piti iz iste plastične flaše više puta
Pixabay / Ilustracija
Oni koji istu plastičnu bocu koriste više puta izlažu riziku svoje zdravlje.

Naime, studije sprovedene na školskoj deci, koja su plastične flaše koristila i po mjesec dana bez pranja, pokazale su da u takvim flašama ima toliko bakterija, da voda u njima više nije za piće.

 

Plastične flaše su obično napravljene za jednu upotrebu, plastika je slaba, a pogodna je i za stvaranje mnoštva bakterija, naročito na grlu flaše iz koje pijemo.

 

Istraživanje je pokazalo da ni pranje plastičnih flaša u mašini na visokoj temperaturi nije najbolje rješenje, jer su obično napravljene od slabije plastike i pucaju. A, ni taj postupak ne bi ubio sve bakterije. Osim toga, visoke temperature u mašini za pranje posuđa, ali i visoke ljetne temperature mogu dovesti do otpuštanja opasnih hemikalija sa zidova flašice u vodu.

 

Zato je najbolje da flašicu ne koristite više od nekoliko puta. Ukoliko želite da imate flašicu koju biste mogli da koristite redovno, stručnjaci kažu da su najbolje staklene flaše, ili one od nehrđajućeg čelika. Ukoliko, pak, želite plastičnu flašu, najbolje su one od polipropilena.

 

Za koju god da se odlučite, ne zaboravite da je bitno da vodite računa o higijeni. Flašicu operite nakon upotrebe i obavezno sačekajte da se osuši prije nego što je sledeći put upotrebite.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije