Evo šta vam govori da nečije savjete o ishrani trebate izbjeći

Radiosarajevo.ba
Evo šta vam govori da nečije savjete o ishrani trebate izbjeći
Pixabay / Povrće / Ilustracija
Vrlo često se na kalorije gleda kao na neprijatelje, jer koliko kalorija unesemo – toliko ih trebamo i potrošiti da se ne bismo udebljali. Zar ne?

To je u suštini tačno, ali ako bismo bili roboti. Robota napunite energijom i on radi dok je ne potroši. Onda prestane raditi. Ljudski organizam ne radi tako, iako su se dugo vremena savjeti o ishrani upravo bazirali na toj premisi.

Jedna era ludila u historiji dobrog izgleda je zahtjevala da svi imaju savršen indeks tjelesne mase, savršeno tijelo, da lijepo izgledaju. Zato su i stručnjaci radili po formulama i davali savjete koji su se bazirali na samo 2 parametra: tjelesna visina i masa. Izračunali bi indeks tjelesne mase (eng. BMI-body mass index) i dali bi vam zadatak: unositi toliko i toliko kalorija da bi došlo do redukcije tjelesne mase. To je bilo sve što ste trebali uraditi. A ko je pitao da li je to ispravno i kako tijelo pri toj redukcijskoj dijeti funkcioniše? I da li je to uopće održivo na duže staze?

Uopće nije održivo! Istraživanja su pokazala da bi osoba do kraja života morala ostati na redukcijskoj dijeti (sa smanjenim unosom kalorija), ako bi željela zadržati tjelesnu masu koju je postigla takvom dijetom. Ko to može?

Često se zaboravljalo na zdravstvene posljedice izbacivanja kalorija iz određene vrste hrane, a samo se gledalo na fizički izgled. Sigurno se sjećate ludih savjeta o potpunom izbacivanju masnoća iz ishrane. A to što svaka naša ćelija u građi ima masnoće, to nije bilo bitno dok god ste uspijevali smršati (ako uopće jeste). To je potpuno pogrešan pristup, koji se u nekim krugovima čak i danas održao.

Postoje osobe koje imaju idealnu tjelesnu masu, ali i dalje imaju psihofizičke poremećaje povezane s ishranom. Isto tako, postoje osobe koje imaju nekoliko kilograma više od preporučene idealne tjelesne mase, ali su savršenog zdravlja. Čak, jedno istraživanje je pokazalo da čak četvrtina gojaznih ljudi ima tzv. zdravu gojaznost, tj. gojazni su, ali nemaju nikakvih zdravstvenih problema. Razlog tome je što je svaki organizam individua za sebe.

Svaka osoba ima svoj način funkcioniranja, drugačiji metabolizam, hormonalni status, svoje posebnosti.
Iz tog razloga nije dobro pratiti savjete o ishrani koji preporučuju isti način ishrane i razne dijete svim ljudima, bez obzira na zdravstveni status. Da bi se nekome preporučio određeni režim ishrane, potrebno je upoznati se sa osobom, znati mnoge parametre, pa tek onda odrediti režim ishrane. Iz tog razloga je potrebno dobro paziti od koga se uzimaju savjeti, da oni ne bi bili kontraproduktivni, čak štetni.

Evo šta vam govori da nečije savjete trebate izbjeći:

Nudi vam brzo rješenje, bez ikakve muke (primjetit ćete ovakvih članaka na internetu u nedogled)
Savjetuje vam izbacivanje cijele palete namirnica (masnoća, proteina ili ugljikohidrata).

Nudi vam svoje proizvode koji su rješenje svih vaših problema (obično radi u nekoj firmi koja prodaje dodatke ishrani i savjete vama bazira na svojoj zaradi).

Preferira dodatke ishrani, a pravu hranu svodi na puku potrebu (straši vas pesticidima, GMO hranom, bakterijama u današnjoj hrani, a kao ti dodaci su čisti i super za vas).

Uzdiže samo svoju stručnost, a negira savjete i znanja drugih stručnjaka (to nije stručnjak, nego samoumišljeni šarlatan).

Nema multidisciplinaran pristup (primjetit ćete da se svi pravi savjeti o ishrani na kraju svode na umjerenost).

Cilj je samo da smršate, a ne obraća pažnju na vaše zdravlje (samo ga zanima vaša masa, visina i broj kalorija koje unosite i to je dovoljno da vas posavjetuje).

Smatra vas mašinom, koristi kalkulator da vam izračuna kalorije, ne uzima u obzir vašu fizičku aktivnost, hobije, zanimanje, okolinu u kojoj živite, stres s kojim se nosite, vaše prijašnje navike, bolesti koje imate, bolesti koje vaši bližnji imaju itd).

Ako naiđete na ovakve „stručnjake“, bolje je da sami sjedete, istražite o svom problemu i sami nađete svoj put do rješenja. I ne zaboravite slušati svoje instinkte, vrlo često će vas voditi dobrim putem, rekla je doktorica Safija Softić-Namas u intervjuu za Akos, prenose Dobre kalorije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije