Deset savjeta kako da ostanete fit tokom ramazana

Radiosarajevo.ba
Deset savjeta kako da ostanete fit tokom ramazana
Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu u kojem se muslimani fokusiraju na molitve i post.

Ukoliko ste među onima koji ne propuštaju vježbanje, koristit će vam ove savjeti za vaše navike.

Ako možete malo modificirati vašu trening rutinu, moći ćete je održati uprkos zauzetom ramazanskom rasporedu. Poslušajte ovih 10 savjeta koje navodi Mvslim.com:

1. Unos tečnosti

Pijte dosta tečnosti noć prije nego što ćete vježbati. Potrudite se da na sehuru unesete dovoljnu količinu tečnosti koja će vas moći držati tokom dana i predvečernjeg trčanja.

2. Ključno je vrijeme

Probajte isplanirati vaše trčanje pred iftar, tako da imate dovoljno vremena da se istuširate pa da se omrsite, a tako da niste dehidrirali tokom trčanja.

3. Usporite

Vježbanje vas ne mora ubiti. Odradite prosječan trening tako da olakšate vašem tijelu koje posti. Ne morate imati ekstreman trening, nek se samo vaše tijelo pomjera.

4. Odaberite lakši put

Nemojte trčati brdovitim predjelima ili planinama. Probajte odabrati lakšu rutu koja neće izmoriti vaše tijelo dok postite.

5. Obucite se u skladu sa vremenom

Skoro je ljeto, vani će sigurno biti vruće. Obucite laganu odjeću u kojoj možete disati i u kojoj nećete umirati od vrućine.

6. Odmorite se

Usporite i malo prošetajte tokom vašeg trčanja. Dovoljno je što ste izašli da trčite...

7. Isplanirajte unaprijed

Pripremite iftar ranije tako da se možete odmoriti nakon trčanja i ne morate žuriti da pripremate iftar u posljednjim minutama.

8. Voda je vaš najbolji prijatelj

Kada se vratite sa trčanja, ako ste isplanirali tačno, trebalo bi da se omrsite. Ponesite veliku flašu vode sa sobom u džamiju da pijete nakon što predate salema. I ponavljajte ovo i u večernjoj molitvi.

9. Jedite

Vaš iftar nakon trčanja trebao bi biti mješavina proterina, karbohidrata i šećera. Ali morate unijeti dovoljnu količinu tečnosti ili svježeg voćnog soka. Hrana poput oraha, jaja, hljeba od cijelih žitarica, pasti i hrana bogata proteinima poput piletine pravi je izbor za vaš iftar.

10. Odspavajte

Na kraju, potrudite se da se fino naspavate noć prije nego što planirate vježbati. Vaše tijelo treba vremena da prikupi energiju koju je izgubio tokom dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije