Depresija: Šest suptilnih simptoma koje ne smijete ignorirati

Radiosarajevo.ba
Depresija: Šest suptilnih simptoma koje ne smijete ignorirati
Pixabay / Ilustracija
Simptomi ozbiljne kliničke depresije i suicidalnih sklonosti važni su kako ih ne bi ignorirali ili skrivali.

Važno je govoriti i o ranim znakovima i upozorenjima, kako bi mogli lakše predvidjeti što nam se događa.

Evo šest suptilnih znakova koji bi mogli ukazivati na depresiju:

1. Bol

Depresija i bol imaju zajedničke hemikalije u mozgu, što znači da depresija može promijeniti kako doživljavate bol i promijeniti osjetljivost.

Neobjašnjiva tjelesna bol, poput glavobolje, bolova u trbuhu ili leđima, mogu biti znakovi lošeg mentalnog zdravlja i, ako dugo traju, nemojte ih ignorirati.

2. Smanjen libido

Gubitak želje za seksualnim odnosima može također biti znak upozorenje, jer se smanjen libido često povezuje s faktorima poput stresa i umora. Gubitak želje često je povezan s hemijom u mozgu, to jest kako definirate i doživljavate užitak.

3. Poremećaj spavanja

Ako primjećujete da u zadnje vrijeme imate problema sa spavanjem, osjećate se nemirno tokom noći ili jednostavno ne možete ustati ujutro, obratite pažnju. Promjene u normalnim obrascima spavanja mogu ukazivati na depresiju.

4. Težina i hrana

Početak depresivne 'epizode' može biti praćen gubitkom kilograma ili dobivanjem na težini. Način prehrane također se može promijeniti - prejedanje ili gubitak interesa za hranom mogu biti pokazatelji da depresija utječe na dio mozga povezan s užitkom i kontrolom apetita.

5. Zbunjenost

Sporo razmišljanje, zaboravljivost i nemogućnost donošenja odluka, normalne su ljudske osobine, ali u prevelikoj mjeri mogu ukazivati na depresiju. 

6. Iznenadna izolacija od društva

Ako ste društveni, ali odjednom nemate volje ni želje sudjelovati u prethodno dogovorenim aktivnostima, pokušajte prepoznati zbog čega je do toga došlo. Izolacija i socijalno povlačenje su česti simptomi depresije. Također biste trebali paziti na "tupi" izgled lica. Depresija može uzrokovati manje aktivne mišiće lica, što rezultira smanjenjem emocionalnog izražaja, piše portal vijesti.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije