Debljate li se ako jedete nakon 18 sati?

Radiosarajevo.ba
Debljate li se ako jedete nakon 18 sati?
/ Ilustracija
Sigurno ste čuli za “nemoj jesti poslije 18 sati“ pravilo. No, ima li u tome istine?

“Ne znam otkud je došlo ovo pravilo“, kaže dr. Dana Hunnes, nutricionistica u bolnici Ronald Reagan UCLA i pomoćna profesorica u UCLA Fielding School of Public Health, ništa što bi bilo čarobno vezano baš za 18 sati, piše Men'sHealth.

Iako tijelo ne počinje skladištiti hranu u obliku masnih naslaga kada sat otkuca 18:00, večernje grickalice povezane su sa debljanjem.

“Ljudi će pojesti vrećicu čipsa, slatkiša ili visokokaloričan obrok“, kaže Hunnes.

Stoga je eliminiranje kasnonoćnih zalogaja povezano sa zdravijim prehrambenim navikama. Primjer: kada su istraživači sa sveučilišta Brigham Young zamolili 29 mladih muškaraca da prestanu jesti između 18 sati popodne i 6 sati ujutro, u prosjeku su izgubili pola kilograma.

Kada im je bilo dopušteno jesti noću u naredne dvije sedmice, dobili su nešto više od pola kilograma nazad. Ovdje se sve svodi na kalorije: kada su izbacili kasnonoćne obroke, smanjili su dnevni unos kalorija za 238 kalorija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije