Da li je čokolada pokvarena ako ima bijeli sloj

Radiosarajevo.ba
Da li je čokolada pokvarena ako ima bijeli sloj
Pixabay / Ilustracija
Odlučili ste da se zasladite i otvorili ste čokoladu, ali ona na površini ima tanak bijeli sloj zbog kojeg djeluje kao da je pokvarena! Da li smijemo da pojedemo takvu čokoladu?

Ne brinite, sigurna je za konzumaciju, a bijeli sloj na čokoladi pojavljuje se iz dva razloga...

Bijeli sloj na čokoladi zbog kojeg ta omiljena poslastica više ne izgleda tako primamljivo događa se kada na površinu izbiju šećer ili masnoća, ali to ne znači da je pokvarena.

Obično je taj sloj suh ako je na površinu izbio šećer, a vlažniji ako je u pitanju masnoća.

Naime, ako čokoladu čuvate na toplom mjestu, dolazi do otapanja šećera koji se zatim u kristalima zadržava na površini. Takođe, pri promjeni temperature masnoća postaje vidljiva na čokoladi.

Kako bi otkrili zašto se ove pojave događaju i što se može unaprijediti, naučnici na hamburškom Tehnološkom institutu koristili su se rendgenom u proučavanju slojeva čokolade, a rezultati su objavljeni u časopisu Applied materials and interfaces.

Voditeljica studije Svenja Reinke rekla je da bi se takozvano cvjetanje masti u budućnosti moglo reducirati promjenom poroznosti čokolade mijenjanjem kristala koje formira.

Naučnici su otkrili su da je najbolja temperatura za spremanje i skladištenje čokolade na 18 stepeni Celzijusa, a zaključak je taj da promjene u načinu kako se čokolada hladi pa zatim skladišti mogu smanjiti pojavu masti na površini.

Takođe, istraživanja su pokazala da čokolada pozitivno utiče na zdravlje. Ispitanici koji jedu čokoladu jednom nedjeljno bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji je ne konzumiraju, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije