Biljke za dobar san

Radiosarajevo.ba
Biljke za dobar san
Svi znamo da je dobar san jedan od ključnih elemenata za zdrav i uspješan život.

Malo toga možemo dobro obaviti, ukoliko se iz dana u dan budimo nenaspavani i umorni. Ove biljke mogu vam pomoći ukoliko imate problema sa nesanicom.

Lavanda

Lavanda je od davnina korištena za liječenje nesanice. Danas se najčešće koristi za pravljenje čaja. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande djeluje blagotvorno i u slučajevima poremećaja spavanja. Potrebno je dvije kašičice cvjetova lavande preliti šoljom vrele vode, ostaviti deset minuta i procijediti. Trebate piti dvije šolje dnevno zaslađene medom, jednu obavezno prije spavanja.  

Majčina dušica

Čaj se priprema na sljedeći način – kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Ohlađen čaj procijedite i popijte.

Matičnjak

Od ove biljke može se napraviti odlična kupka koja djeluje smirujuće, te se preporučuje osobama koje pate od nesanice.

Skuhajte deset kašika suhih listova matičnjaka u jednom litru vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Odvarak dodajte u vodu za kupanje i ostanite u kadi dvadesetak minuta, prije spavanja.

Jagorčevina

Čaj od korijena jagorčevine važi za izuzetno umirujuće sredstvo koje pomaže i kod nesanice.  U decilitar hladne vode treba da sipate kašičicu sušenog korijena jagorčevine i stavite da provri. Ostavite da stoji deset minuta, a onda procijedite. Pijte bar tri šolje čaja dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije