Bez "vitamina sunca" prijete nam srčani i moždani udar

Radiosarajevo.ba
Bez "vitamina sunca" prijete nam srčani i moždani udar
Pixabay / Ilustracija
Grupa vitamina D, često zvanog vitaminom sunca, obuhvata 7 vitamina koji se razlikuju u strukturi.

Vitamin D se u tijelu može naslagati u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina. Ali se može unositi i hranom. 

Možemo ga naći u ribljem ulju, mesu, mliječnim proizvodima, gljivama... 

Dnevna potreba vitamina D relativno je mala i odrasli ga nadoknađuju izlaganjem suncu. Glavna uloga vitamina D je održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi, potiče njihovu apsorpciju iz probavnog trakta, te pridonosi jačim kostima i zdravim zubima

Američko istraživanje sprovedeno na uzorku od 3.577 djece pokazuje kako djeca s premalom razinom vitamina D u krvi imaju veći rizik za srčani i moždani udar.

Većina stručnjaka smatra kako bi djeca trebala imati više od 30 nanograma vitamina D po mililitru krvi.

Pokazalo se kako djeca s najmanjom razinom vitamina D imaju 2,36 puta veći rizik za povišeni krvni pritisak, 2,54 puta veće šanse za povišen nivo šećera te prosječno 54 posto češće sniženu koncentraciju dobrog (HDL) kolesterola, objavili su istraživači.

Najrizičnije su trudnice, dojilje, djeca do pet godina te osobe starije od 65 godina. 

Tako da bismo svakodnevno trebali unositi 200 međunarodnih jedinica vitamina D, što je ekvivalent za 15 minuta provedenih na sunčevoj svjetlosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije