Ako dodate mlijeko i šećer u kafu: Topli napitak postaje izuzetno kaloričan

Radiosarajevo.ba
Ako dodate mlijeko i šećer u kafu: Topli napitak postaje izuzetno kaloričan
Pixabay / Ilustracija
Osobe koje svoju kafu ili čaj svakodnevno zaslađuju i/ili im dodaju mlijeko ili šlag, moraju znati da u organizam time unose 69 dodatnih kalorija, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Kafa i čaj među najpopularnijim su napitcima u svijetu. Postoje različita mišljenja o kalorijskim vrijednostima kafe i čaja, no američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična. Ali problem je u dodacima, najčešće mlijeku, šećeru, a često i šlagu.

Dakle, kada se u kafu dodaju mlijeko ili šećer, ili još gore, oboje, kafa postaje izrazito kalorično piće.Naučnici kažu da je tokom studije koju su proveli, 68 posto ljubitelja kafe i 33 posto 'čajopija' odgovorilo da te napitke piju uz kalorične dodatke.

U poređenju s onima koji kafu vole gorku i crnu, osobe koje su u napitak dodavale razne dodatke svakodnevno su u organizam unosile 69 kcal, objavili su naučnici u časopisu Public Health.

"Naše je istraživanje pokazalo da ljudi svakodnevno u organizam unose više kalorija nego što im je potrebno, a da toga nisu svjesni", kazao je Ruopeng An, asistent na odjelu kineziologije sveučilišta Illinois.

Tokom istraživanja korišteni su podaci iz ranijih studija kojima je obuhvaćeno više od 13.000 ljubitelja kafe i više od 6200 osoba koje su svakodnevno konzumirale čaj.

Studija je obuhvatila razdoblje između 2001. i 2012. godine.

Pokazalo se da većina u kafu dodaje šećer, mlijeko, vrhnje, šlag... Ljubitelji čaja češće su dodavali šećer, med ili punomasno mlijeko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije