12 miliona žena pati od štitne žlijezde i ignoriše OVE simptome

Radiosarajevo.ba
12 miliona žena pati od štitne žlijezde i ignoriše OVE simptome
Arhiv / Ilustracija
Za mnoge od ovih znakova, žene bi pomislile da su samo naznaka prehlade ili umora, i potom bi nastavile sa kućnim aktivnostima.

Međutim, ovi znakovi mogu vrlo lako biti upozorenje na bolest, koja nije nimalo bezazlena.

Konstantno ste loše volje

Kada štitna žlijezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promjene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće. Može doći i do pojave agresije.

Zatvor

Poremećen rad štitne žlijezde također utiče i na usporavanje probave, što dovodi do zatvora i težeg pražnjenja organizma.

Previše spavate

Ukoliko osjetite da ste često previše ”usporeni” to može biti zbog štitne žlijezde! Dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka nekih tjelesnih funkcija, što vrlo često dovodi do pospanosti.

Gubitak kose i suha koža

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde može dovesti do sušenja kože, čak iako napolju nije zima. S obzirom na to da je koža povezana sa dlakom, ni kosa nije pošteđena.

Nagli dobitak na težini

Hipertireoza (ubrzan rad žlijezde) je često glavni uzrok gojenja, čak iako jedete istu količinu hrane kao i uvijek.

Gubitak libida

Smanjenje seksualne želje je čest simptom kod žena koje imaju oboljenje štitnjače.

Bol u mišićima

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde uzrokuje bol u mišićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima.

Lupanje srca

U slučaju pretjeranog lučenja hormona, može doći do lupanja srca.

Gubitak koncentracije i vrtoglavica

Ako vam je glava odjednom čudna na dodir i često imate vrtoglavicu, u vašem tijelu je previše hormona štitne žlijezde.

Visok krvni pritisak

Kada žlijezda nije dovoljno aktivna, dolazi do povećanja pritiska i nikakvi lijekovi za njegovo sniženje ne rješavaju problem.

Bol u grlu i vratu

S obzirom na to da se štitna žlijezda nalazi u ovom dijelu, nije ni čudo što i ovaj simptom može ukazivati da nešto nije u redu. Ukoliko primetite otok na vratu, odmah posetite ljekara!

Pa, šta je tačno štitna žlijezda?

Štitna žlijezda (štitnjača, lat. glandula thyreoidea), endokrina žlijezda, nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod grkljana. Leptirastog je oblika, sliči na slovo H sa stanjenim prednjim dijelom, isthmus, koji leži ispred dušnika, i dva režnja, koji leže postranično uz dušnik i grkljan. Štitasta žlijezda je teška tridesetak grama. Ako ona radi previše, proizvodi previše hormona koji mogu imati ozbiljno dejstvo na organizam. Ali, ukoliko radi presporo, to također nije dobro!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije