Vrte milijarde od marihuane koja se prodaje i po BiH

Radiosarajevo.ba
Vrte milijarde od marihuane koja se prodaje i po BiH
Pixabay / Ilustracija
Pored šljunčane ceste u malom selu sjeverno od Tirane nalazi se napola sagrađena kuća od cigle. Stoji sama i izgleda napušteno, ali ona je sve samo ne prazna. Iz nje dolazi slatkasti miris koji otkriva čemu ta kuća služi: proizvodnji kanabisa.

"Tu ima oko dvadeset kilograma marihuane", kaže vlasnik kuće, dvadesetogodišnjak u uskim trapericama, duksici i tenisicama. On je jedan od hiljade Albanaca koji zarađuje na marihuani, biznisu koji je u Albaniji doživio veliki boom u posljednje vrijeme, piše Express.

U Albaniji kilogram marihuane, koja je tamo ilegalna, košta između 100 i 200 eura, dok primjerice u Italiji postiže cijenu od čak 1.500 eura.

Većina proizvedene marihuane u Albaniji se krijumčari preko sjevera, odnosno Crne Gore i dobar dio onoga što dođe do Crne Gore završi kod kupaca u BiH, na jugu prema Grčkoj, te sa zapadne strane preko Jadranskog mora u Italiju.

Naime, onog trenutka kada marihuana iz Albanije dođe u Italiju ili Hrvatsku, vrlo se lako 'dila' dalje u šengenskoj zoni. U Albaniji tržište marihuane je vrlo "tanko", odnosno broj konzumenata je toliko mali da se praktički sve što se proizvede prokrijumčari na tržišta regije i Europe.

Prema nekim procjenama, ilegalno tržište marihuane u Albaniji teško je oko pet milijardi eura godišnje, što je pola albanskog BDP-a, a taj iznos vrijedi za 900 tona marihuane, koliko ga Albanija godišnje i proizvede.

Onih 20 kilograma koje sugovornik BBC-ja drži na podu svoje oronule kuće nije sva marihuana koju ima.

"Proizveo sam oko 350 kilograma marihuane. Ove godine je skoro svaka kuća u selu zasadila kanabis. Samo na ovom području je proizvedeno tone i tone kanabisa."

Osim što proizvodi tone kanabisa, on zapošljava i 15 ljudi koji ga beru i procesuiraju, a njegove plantaže čuvaju naoružani čuvari. Iako novinarima priča kako je on tu glavni, vrlo vjerovatno pripada nekom većem lancu.

Na novinarsko pitanje kako to da, ako već cijelo selo sadi marihuanu, nisu imali nijednu policijsku raciju, mladić odgovara: "Policiji plaćam 20 posto. Svi moraju platiti. Ako im ne platiš, ideš u zatvor", objašnjava, a potom se počinje braniti. "Ovo je naše prokletstvo. Nemamo posla, a što god drugo da zasadimo od toga nema nikakve zarade. Znam da ovo što radim nije dobro i da je protuzakonito, ali nemam drugog izbora."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije