Uvrnuta nauka: Od staklenih boca proizvode baterije za smartphone

Radiosarajevo.ba
Uvrnuta nauka: Od staklenih boca proizvode baterije za smartphone
Milioni staklenih flaša završe na otpadima svake godine, te su naučnici na Univerzitetu Kalifornija pronašli rješenje kako iskoristiti ovakav otpad za razvijanje nove tehnologije za proizvodnju baterija.

Naime, oni su odlučili da ovu ogromnu količinu otpada iskoriste kako bi napravili baterije visoke pohrane, koje se koriste u električnim automobilima, smartphoneima i drugim elektronskim uređajima, prenosi Iflscience.

"Počeli smo sa otpadom i napravili smo baterije u koje je moguće pohraniti više energije, koje se mogu brže puniti i mnogo su stabilnije od komercijalnih baterija", kazao je vođa tima autora ovog izuma Changling Li.

Tim je opisao proces proizvodnje ovakvih baterija, kazavši kako iz stakla boca koriste silikonski dioksid, kako bi napravili silikonske nanodijelove za proizvodnju baterija. Tačnije, oni staklene boce pretvaraju u prah, a zatim koriste magnezijskotermički postupak kako bi transformirali silikonski dioksid u nanostruktuirani silicon. Zatim se u takav spoj dodaje carbon, kako bi baterije bile ojačane.

Samo jedna boca potrebna je za proizvodnju dijelova hiljada baterija, a najbolja stvar je to što one mogu biti dopunjene i sa četiri puta više energije od konvencionalnih baterija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije