U ovom kafiću piće i hrana su besplatni - a šta morate platiti?

Radiosarajevo.ba
U ovom kafiću piće i hrana su besplatni - a šta morate platiti?
Zamislite kafić u koji kada uđete postajete mikro zakupac prostora i za vas je sve u ponudi besplatno, i možete raditi štagod vas je volja, raditi, učiti, istraživati, igrati se, organizirati evente, jesti kolače koje ste ponijeli sa sobom, piti...

… a sve što plaćate na izlasku je vrijeme provedeno u kafiću!

E pa takvog mjesto postoji, a li u Manchesteru na sjeveru Engleske. To je neobičan kafić u kojem gost neće platiti za pojedenu hranu i popijeno piće, već za vrijeme koje u njemu provede.

Ziferblat (što na ruskom znači satni brojčanik) je kafić u kojem su vam na raspolaganju hrana, piće i bežični internet, koje možete koristiti u neograničenim količinama, a na izlasku ćete platiti samo vrijeme boravka i to šest penija za minutu.

U prostranom objektu, koji odiše kućnom atmosferom, s kaučevima, ležernim foteljama… vlasnici primjenjuju potpuno novi poslovni model u ugostiteljstvu, a gosti opisuju da se u njemu osjećaju kao da su u svom domu.

Ruska inovacija

Koncept je zaživio u Rusiji i mali lanac lokala sada se širi i po Velikoj Britaniji. Prvi je otvoren u Londonu prije dvije i pol godine, zatim u Liverpoolu i Manchesteru, a u pripremi je otvaranje još nekoliko istih lokala, prenosi Net.hr.

Vlasnik kaže da je najkraći boravak bio tri minute, za šta je plaćeno 18 penija, dok je gost najduže ostao 11 sati, pišući knjigu na svom laptopu. Mjesečno kroz ovaj kafić prođe 10.000 gostiju, a sav skupljeni novac koristi se kako donacija za širenje ovog novog koncepta javnih prostora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije