Tuncay Yurtsever iz Bodruma napravio 68 djela od 3,5 miliona iglica

Anadolija
Tuncay Yurtsever iz Bodruma napravio 68 djela od 3,5 miliona iglica
Umjetnik Tuncay Yurtsever iz Bodruma u Turskoj, za više od deceniju utrošio je mnogo strpljenja kako bi napravio 68 slika koristeći 450 kilograma pribadača - iglica s glavama često obojenim raznim bojama.

Tražeći neuobičajene umjetničke metode, Yurtsever je odlučio iskoristiti mnogo slobodnog vremena, strpljivo izrađujući predmete i slike od pribadača.

Yurtesever je penzionisan prije 30 godina, a svoje slobodno vrijeme odlučio je iskoristiti na pravljenje različitih umjetničkih djela od ukrasnih kamenčića i kuglica, a potom i slika od iglica.

Kako kaže, samo na jednu sliku je znao potrošiti i do 60.000 iglica.

Umjetnik iglice koje će koristiti za određeno djelo prvo boji, a onda ih postavlja na sliku.

“Nije teško kada prvo nacrtate, ali bez crtanja je zaista zahtjevno. Ne mogu bez crtanja, zbog toga što nema traga ispod igle”, pojašnjava Yurtsever.

Yurtsever je rekao kako je za svako djelo iskoristio najmanje 50.000 iglica, odnosno na 68 djela utrošio je oko 3,5 miliona pribadača.

"Osam hiljada iglica teži oko kilogram, prema tome utrošio sam oko 450 kilograma iglica", kazao je Yurtsever koji namjerava iskoristiti 70.000 iglica na novo djelo.

On namjerava motive ćilima napravljenog prije tri stoljeća prenijeti na platno.

“Počeo sam s osnovnim motivima ćilima. Slika zauzima prostor od 70.000 pribadača. Trebat će popuniti sve praznine, a bit će gotovo za tri mjeseca. Svaki motiv je drugačije boje i oblika. Bit će teško, ali nadam se da ću uspjeti prenijeti ove neobične oblike”, dodao je Yurtsever.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije