Provjeren način za čišćenje pegle od prljavštine i kamenca

Radiosarajevo.ba
Provjeren način za čišćenje pegle od prljavštine i kamenca
Pixabay / Ilustracija
Peglu bi trebalo redovno čistiti da se na njenoj ploči ne nakupe tvrdokorne mrlje. Također treba voditi računa o rezervoaru za vodu da se u njemu ne nakupi kamenac.

Da biste spriječili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah poslije upotrebe, dok je pegla na paru još vruća, ispraznite vodu iz nje. U peglu uvijek nalivajte vodu prema uputstvu proizvođača.

Ukoliko se u vašoj pegli već pojavio kamenac, odstranite ga na sljedeći način:

Isključite obavezno peglu iz struje, stavite masku na lice, zatim napravite smjesu od jednake razmjere sirćeta i soli, zagrijte to tek toliko dok se sva so ne otopi. Napunite ovom tečnošću tri četvrtine rezervoara pegle i lagano protresite nekoliko minuta.

Potom, pritišćući dugme za otpuštanje pare, ispraznite rezervoar za vodu. Poslije toga par puta napunite rezervoar pa ispraznite da dobro isperete peglu od ove tečnosti za čišćenje.

Na ovaj način ćete ukloniti kamenac iz rezervoara i iz rupica za paru na pegli.

Najbolje je peglu očistiti odmah posle korištenja, odnosno dok je još vruća. Ukoliko upotrijebite oštre predmete za čišćenje pegle kao što je spužva od žice ili nož, najvjerovatnije ćete trajno oštetiti ploču za peglanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije