Taksista koji radi za 800 dolara vratio pronađenu aktovku s pola miliona

Radiosarajevo.ba
Taksista koji radi za 800 dolara vratio pronađenu aktovku s pola miliona
/ Foto: The National
Naseerallah Sher Dola je Pakistanac koji radi kao taksista u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Mjesečno zarađuje 3.000 dirhama (nešto više od 800 dolara) od čega polovicu šalje porodici u Pakistan – supruzi, troje djece, šest sestara, sedam braće i staroj majci.

Iako se ne može pohvaliti velikom zaradom Sher Dola je nekoliko puta pokazao poštenje u situacijama "kada mnogi ne bi pobjegli od tuđeg novca". Prošle godine je jednom Irancu vratio 13.000 dolara koje je zaboravio u taksiju.

No, to je bila "sitnica" u odnosu na posljednji slučaj. Izvjesni južnokorejski biznismen zaboravio je u Sher Dolinom taksiju aktovku u kojoj je bilo 1,7 miliona dirhama, odnosno 463.000 dolara! Pakistanac nije imao dilema. Aktovku s novcem odnio je u policiju dao detaljan opis vlasnika.

Za svoje poštenje 30-godišnji taksista dobio je zahvalnosti lokalnog Ministarstva za saobraćaj kao i naknadu u iznosu od 2.000 dirhama (544 dolara) te još oko 1.000 dirhama (272 dolara) od biznismena koji je izgubio novac.

Naseerallah Sher Dola je rekao da je "lijepo dobiti nagradu", a poštenje je objasnio "dijelom svog posla".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije